Novosti

Politika

Припрeмe зa избoрe

Сaстaнaк Kooрдинaциje српских мaњинских вeћa и прeдстaвникa с прeдсeдништвoм ВСНM Oсjeчкo-бaрaњскe жупaниje oдржaн je у Бeлoм Maнaстиру. Цeнтрaлнa тeмa су били прeдстojeћи мajски избoри зa мaњинскa вeћa и прeдстaвникe мaњинa

Large informator  pripreme za izbore %c4%87irilica

Sastanak u Belom Manastiru

U Baranjskoj srpskoj kući u Belom Manastiru, održan je sastanak Koordinacije srpskih manjinskih veća i predstavnika s predsedništvom VSNM Osječko-baranjske županije. Centralna tema su bili predstojeći izbori za manjinska veća i predstavnike manjina predviđeni da se održe 7. maja. Podsetimo, prve nedelje maja pripadnici nacionalnih manjina širom Hrvatske će šesti put birati manjinska veća i predstavnike čija je zadaća zauzimanje za bolji status manjina, za njihovo učestvovanje u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.

Manjinski izbori održavaju se prve nedelje u maju, svake četvrte godine, raspisuje ih Vlada koja određuje jedinice tj. županije, gradove i opštine u kojima će se provesti. Prema dostupnim, neslužbenim podacima, ovog maja članove manjinskih veća trebalo bi da bira 14 nacionalnih manjina, a svoje predstavnike njih devetnaest. Članovi veća nacionalnih manjina biraju se u županijama, gradovima i opštinama u kojima pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1,5 odsto stanovništva, u gradovima i opštinama u kojima živi više od 200 pripadnika pojedine manjine te u županijama u kojima ih živi više od 500.

Ako ti uslovi nisu ispunjeni, a na području županije, grada, opštine, živi najmanje 100 pripadnika manjine, njeni predstavnici biraju svog predstavnika. U opštinska manjinska veća bira se 10 članova, gradska 15, u županijska i manjinsko veće Grada Zagreba 25 članova. Članove manjinskih veća i predstavnike mogu da kandiduju manjinska udruženja i birači tj. najmanje 20 pripadnika manjine s područja opštine, 30 iz grada i 50 s područja županije, a troškovi izbora finansiraju se iz budžeta jedinice u kojoj se održavaju.

Da bi pripremilo sve uključene u izborni proces, Državna izborna komisija počela je s ciklusom edukacija koje su krenule iz Zagreba. Sednicu Koordinacije srpskih manjinskih veća i predstavnika s predsedništvom VSNM Osječko-baranjske županije su vodili predsednik županijskog VSNM-a Dejan Jeličić i zamenik župana Radomir Čvarković.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više