>

novosti logo

Piše G.B.

Prisavski božur

HRT-ov prilog o izborima na Kosovu ilustriran je srpskom zastavom zbog čega su ambasador Gezim Kasopoli i saborska zastupnica Ermina Ljeskaj Prljaskaj zatražili ispriku, da ih se pozove kao goste u informativni program te da se snimi emisija o Kosovu

Hrvatska radiotelevizija još se jednom propisno osramotila. Najprije je vijesti o izborima na Kosovu u podnevnom Dnevniku koji je emitiran u nedjelju ilustrirana srpskom zastavom na video-zidu, za što se vodstvo HRT-a promptno ispričalalo gledaocima, svaljujući krivnju isključivo na odjel Grafike Informativnog medijskog servisa, da bi dan poslije primili kosovsku delegaciju na čelu s ambasadorom u Hrvatskoj Gezimom Kasopolijem i saborskom zastupnicom albanske manjine Erminom Ljeskaj Prljaskaj. Ona je nakon sastanka na Facebooku detaljno objavila uvjete upućene HRT-u koje Prisavlje mora ispuniti da bi kosovska strana prihvatila izvinjenje.

Uvjeti nisu mali i više nalikuju uređivanju programa na javnom servisu. Dakle, od HRT-a se traži javna isprika veleposlanstvu Republike Kosova; pokretanje stegovnog postupka protiv ‘trojice djelatnika koji su ‘nehotice’ napravili propust’; da HRT kao goste u informativno-političkom programu pozove Kasapollija i Prljeskaj; da ekipa HRT-a posjeti Kosovo i snimi dokumentarno-edukativnu emisiju o toj zemlji kao i da direktan izvor informacija vezano za situaciju na Kosovu bude isključivo RTK - televizija s Kosova, jer da HRT i RTK imaju sporazum o suradnji koji se ne primjenjuje u praksi. Uvjeti su, kako je zastupnica napisala na Facebooku, uručeni glavnom ravnatelju Kazimiru Bačiću i, kako je izvijestila kosovska delegacija, dvojici urednika ‘Kovaču i Perišiću’, što se vjerojatno odnosi na glavnog urednika HTV-a Brunu Kovačevića i urednicu IMS-a Katarinu Perišu Čakarun.

Tim povodom reagirao je Ogranak HND-a na HRT-u pozivajući odgovorne da se očituju čije interese su zastupali na spomenutom sastanku, kao i jesu li i zašto pristali na ovakav ton i sadržaj razgovora. Upozoravaju da je zastupnica Lekaj Prljaskaj – očito nesvjesna uloge i statusa HRT-a, koji bi prema Zakonu o HRT-u trebao biti neovisan javni servis – s Bačićem i urednicima dogovarala ne samo gostovanja u emisijama, kako će i što HRT snimati o Kosovu, nego i koji mu pritom moraju biti izvori, tražeći usput stegovne mjere za zaposlenike HRT-a.

‘Prema sadržaju razgovora koji gospođa Lekaj Prljaskaj opisuje na društvenoj mreži, vidljivo je da je s obje strane prekršen Zakon o HRT-u, koji uz ostalo određuje: Članak 1. (4) ‘…u obavljanju svoje djelatnosti Hrvatska radiotelevizija neovisna je o bilo kakvom političkom utjecaju…’ Stoga ovim putem pozivamo i predstavnike HRT-a koji su sudjelovali u razgovoru da se očituju o tome čije su interese zastupali te jesu li i zašto pristali na ovakav ton i sadržaj razgovora. Ako vodstvo HRT-a nije u stanju samo odrediti što se i kako dogodilo vezano uz navedeni propust te o tome izvijestiti javnost – pitanje je tko sve i na koji način zapravo upravlja HRT-om’, stoji u saopćenju koje potpisuje predsjednica Ogranka HND-a na HRT-u Sanja Mikleušević Pavić, upozoravajući da ovaj slučaj nije usamljen i da je još jedan primjer zabrinjavajućeg stanja, kršenja Zakona o HRT-u te zatiranja profesionalnosti i vjerodostojnosti zbog čega se onemogućava transformacija u istinski javni servis odgovoran javnosti i pretplatnicima.

Inače, na kosovskim izborima najviše glasova dobila je ultranacionalistička stranka Samoodređenje Albina Kurtija ispred Demokratskog saveza Kosova (LDK) Ise Mustafe, dok je maksimalnih deset zastupnika srpske nacionalne manjine dobila Srpska lista.

1/1