>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Novosti

Privrednikova likovna kolonija u Gornjem Budačkom

Srpsko privredno društvo Privrednik i ove godine, peti put po redu, organizira tradicionalnu humanitarnu koloniju u Gornjem Budačkom na Kordunu, rodnom mjestu Vladimira Matijevića, velikog dobrotvora i osnivača Privrednika.

Već nekoliko godina na humanitarnim kolonijama Privrednik okuplja slikare iz cijele regije (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija) koji u živopisnoj prirodi Korduna slikaju, a nastale slike Privrednik izlaže na svojim humanitarnim aukcijama. Sva sredstva od prodaje slika namijenjena su za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti.

Kolonija će se ove godine održati 15. i 16. juna, također u Gornjem Budačkom, nadomak Karlovca. U sklopu ovogodišnje kolonije članovi i prijatelji Društva obilježit će 90. godišnjicu od smrti Vladimira Matijevića, jednog od najvećih humanista i dobrotvora s ovih prostora. U subotu, 15. juna u 12 sati, ispred Crkve sv. Vasilija Ostroškog u Gornjem Budačkom održat će se pomen ovom vizionaru, a tom prilikom delegacija Privrednika će položiti vijenac ispred spomen-ploče.

1/1