>

novosti logo

Piše S.M.

Prizemljeni Gotovina

Ante Gotovina je po nagradu počasnog građanina Lumbarde trebao doletjeti prizemljenim ECA-inim hidroavionom u vlasništvu drugog ovogodišnjeg laureata, Klausa Dietera Martina

Kao što je izvijestila ‘Slobodna Dalmacija’, Lumbarda na Korčuli je povodom dana općine i dana svojeg nebeskog zaštitnika, svetog Roka, dodijelila nagradu počasnog građanina umirovljenom generalu Anti Gotovini. Zbog spriječenosti, Gotovina će naknadno preuzeti nagradu, što ne bi bila tema da on nije bio spriječen zbog drugog ovogodišnjeg laureata, vlasnika European Coastal Airlinesa (ECA) Klausa Dietera Martina, dobitnika godišnje nagrade za ‘izuzetan doprinos prometnom razvoju općine’.

Gotovina je na dodjelu nagrade trebao doletjeti upravo ECA-inim hidroavionom, koji je inače prometovao do otočkog mjesta. No kao što već zna cijela Hrvatska, ECA-inu zračnu flotu najprije je privremeno pa zatim trajno prizemljila Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo ‘zbog utvrđenih nedostataka’. Prizemljenje je uslijedilo nakon Indexovog opsežnog teksta u kojem je ukazano na dotrajalost i tehničku neispravnost hidroaviona. Agencija je promptno reagirala, uz opasku da njene inspekcije nisu bile motivirane tek objavom teksta. I sam Martin, koji se također nije pojavio na dodjeli nagrade, odmah je reagirao priopćenjem u kojem navodi da je ECA tada privremeno obustavio letove jer je Agencija ‘tražila ispunjenje dodatnih administrativnih zadataka’. Izjavio je kako ECA ‘intenzivno radi na prikupljanju tražene dokumentacije’, što je podsjetilo na njegove prethodne tvrdnje da ga je hrvatska administracija 14 godina sprečavala da otpočne s letovima. Time je zapravo još jednom ponovio mantru, koja se može čuti od poduzetnika i investitora u Hrvatskoj, o svemoćnoj administraciji koja koči ekonomski razvoj.

U priopćenju je odbacio sve navode iz Indexova teksta kao svojevrsnu osvetu bivših zaposlenika. Pritom je posegnuo za jednom nelogičnošću. Ako mu je, kako kaže, najviši prioritet sigurnost putnika, nije li trebao reagirati prije inspekcije Agencije i zašto je uopće spominjao sigurnost ako su letovi bili obustavljeni zbog potrebe ispunjenja ‘dodatnih administrativnih zadataka’? Bilo kako bilo, Martin je svejedno dobitnik nagrade općine Lumbarda, iako njegovi avioni više ne lete. Zajedno s Gotovinom.

1/1