Novosti

Kronika

Priznanja Majiću i Sršenu

Dvojica istaknutih splitskih antifašista i aktivista dobili su plakete zbog djelovanja na povezanosti naroda

Predsjednik VSNM-a Splitsko dalmatinske županije Marko Tomasović uručio je plaketu predsjedniku Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Dalmacije Kreši Sršenu ‘za izuzetan doprinos u radu na očuvanju civilizacijskih tekovina antifašizma, kao i na jačanju hrvatsko-srpskog bratstva iskovanog na ideji antifašizma’. Također je priznanje dodijeljeno aktivistu za ljudska prava Tončiju Majiću za ‘iskazani samoprijegor i istrajnost u borbi za ljudska prava i demokratizaciju hrvatskog društva’.

Podjela priznanja zaslužnim pojedincima i predstavljanje knjige Filipa Škiljana ‘Prvi svjetski rat u Dalmaciji (1914 - 1918.) obilježili su ovogodišnje obilježavanje male Gospojine, dana i krsne slave VSNM-a Splitsko dalmatinske županije.

Na skupu se okupilo 90-ak uzvanika, među kojima su bili predstavnici lokalne uprave, manjinski aktivisti i brojni prijatelji Vijeća. Njima se u ime gradskih vlasti obratio gradonačelnik Ivo Baldasar, a u ime SNV Aneta Lalić, voditeljica odjela kulture.

- Ugodno sam iznenađen jer mi je to potvrda za život i rad od mladosti do današnjeg dana, rekao je Krešo Sršen nakon dodjele.

- To me podsjetilo na vremena kad sam kao tada mlad čovjek s 35 godina dobio Orden zasluga za narod. U ovom priznanju vidim kontinuitet i potvrdu nastojanja da antifašizam kao civilizacijska tekovina i sjećanje na NOB potvrde i zajedništvo, međusobnu povezanost naroda, toleranciju i kako smo govorili, bratstvo i jedinstvo među naroda, rekao je Sršen.

- Teško je očuvati tekovine antifašizma u današnjem Splitu i Dalmaciji, i mora se učiniti mnogo truda da se vrati dio te povijesti kao zalog za budućnost. Zaskočeni smo brojnim aktivnostima kojima na sve moguće načine pokušavaju poništiti NOB, antifašizam i ono što je izboreno nakon Drugog svjetskog rata. Antifašizam nije prestao 1945. Već se i dalje izgrađivao i davao vrijednosti koje su nas vodila u bolju i sretniju budućnost i zajedništvo, rekao je Sršen, ističući da se bez obzira na sve udarce, iz dana u dan odvijaju brojne aktivnosti antifašista od Visa i Brača do Srba, pa se nešto kreće.

- Trebali bi imati čvršće određenjena koji način sankcionirati aktivnosti u suprotnosti s antifašizmom, zaključio je Sršen.

O Škiljanovoj knjizi za koju je vladalo veliko zanimanje, Prvom svjetskom ratu i posljedicama koje je ostavio u Dalmaciji, govorio je predsjednik VSNM-a Dubrovačko neretvanske županije Milorad Vukanović čije se vijeće, zajedno sa splitskim, upustilo u izdavanje knjige. Knjiga se ne bavi samo srpskom zajednicom, nego ukupnim stanjem u Dalmaciji koja je usprkos činjenici da na njenom teritoriju nije bilo rata, pretrpjela velike ljudske gubitke. Mnogi su stradali na frontu, od bolesti ili gladi, a mnogi u internaciji.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više