Novosti

Kronika

Прoбa зa пoпис

У чeтири жупaниje и Зaгрeбу прoвoди сe пoкусни пoпис стaнoвништвa, a прaви je oдгoђeн зa липaњ

Large 4

U Varaždinu je 2011. živjelo oko 400 građana srpske nacionalnosti (foto Marko Jurinec/PIXSELL)

Od 1. do 15. marta u Varaždinskoj županiji te u još tri županije i Gradu Zagrebu, provodi se probni popis stanovništva. Cilj probnog popisa je provjera metodoloških, organizacijskih i informatičkih rješenja u prikupljanju i obradi popisnih podataka kako bi se pravovremeno i na prikladan način pripremila prava provedba popisa te otklonili eventualni nedostaci.

- U Varaždinskoj županiji odabrano je deset popisnih krugova u različitim gradovima, općinama i naseljima. Radi se o oko hiljadu kućanstava i preko 2.000 stanovnika. Pripadnika srpske zajednice ima najviše u Gradu Varaždinu i Ivancu te u općini Trnovec Bartolovečki koja se nalazi između Varaždina i Ludbrega. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, na području Varaždinske županije je živjelo preko 700 Srba, a u Varaždinu preko 400. Imali smo manjinska Vijeća u Varaždinu i Ludbregu te na nivou županije. Prema popisu iz 2011. Srba je na nivou Varaždinske županije bilo 0,5 posto - kaže Mile Sekulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždina.

Prema njegovim riječima, pripadnika srpske nacionalne manjine je na području županije mnogo više ali se takvima ne deklariraju. Čak je 67 posto pripadnika srpske zajednice u miješanim brakovima, pa se djeca izjašnjavaju kao pripadnici većinskog naroda. Unazad dvije godine, koliko je Vijeću poznato, što zbog bolesti ili starosti, na području županije je umrlo više desetaka pripadnika srpske zajednice. No to neće, uvjereni su u vijećima, utjecati na pravo formiranja manjinskih vijeća u Varaždinu, Ludbregu ili za područje Županije. Umjesto u aprilu, pravi popis će biti u junu za kada je odgođen zbog pandemije.

Državni zavod za statistiku od ponedjeljka je krenuo s provođenjem probnog popisa stanovništva u Gradu Zagrebu i Osječko-baranjskoj, Varaždinskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Cilj ovog probnog popisa, koji će trajati do 15. marta, je testiranje programskog rješenja, provjera ažurnosti tehničke dokumentacije, rad popisivača i drugih sudionika. Probni popis obuhvatit će 50 popisnih krugova, odnosno pet tisuća domaćinstava u Gradu Zagrebu i četiri županije. Prva faza traje od 1. do 7. ožujka, a u njoj će se osobe moći popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektronskom obliku koji će biti dostupan prijavom u sistem e-Građani, istovremeno popisujući domaćinstvo i stan u kojem stanuju. Za jedno domaćinstvo bit će dovoljno da se u sustavu e-Građani registrira jedna osoba. Za samopopisivanje je potrebno da se domaćinstvo koristi kompjuterom i sistemom e-Građani te da ima pristup internetu.

U drugoj fazi, koja će trajati od 8. do 15. ožujka, popisivači će na terenu popisivati sve popisne jedinice unutar 50 popisnih krugova koje nisu samostalno popisane u prvoj fazi, intervjuima sa stanovništvom i s pomoću prijenosnih kompjutera.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više