>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Problema nikad dosta

Povratnici i predstavnici lokalnih vlasti iskoristili priliku za razgovore: Pučka pravobraniteljica Lora Vidović saslušala je stanovnike Karlovačke županije te razgovarala s predstavnicima vlasti

Prošlotjedna posjeta pučke pravobraniteljice Lore Vidović koja je sa suradnicima primala stranke na terenu u Karlovačkoj županiji (Karlovac, Vojnić, Krnjak) pokazala je još jednom da se stanovništvo u povratničkim dijelovima te županije, ali i općine i gradovi na tom području suočavaju s brojnim problemima vezanim uz ratno nasljeđe i neprimjenjivanje zakonskih propisa koji garantiraju manjinska prava.

Dejan Mihajlović, načelnik općine Krnjak za Novosti je izjavio da je prilikom susreta s pravobraniteljicom, koja je razgovarala i s predstavnicima lokalnih vlasti, ukazao upravo na nedovoljnu zastupljenost nacionalnih manjina u zapošljavanju u državnim i javnim službama, uredima državne uprave i jedinicama lokalne samouprave.

- Osim toga, infrastruktura još uvijek u velikoj mjeri nije izgrađena, obnovljena ili održavana. Osim toga, na ovom području vidljiva je velika eksploatacija šumskih resursa, što znači i uništavanje puteva, a jedinice lokalne samouprave dobivaju male naknade i obeštećenja - kaže također Mihajlović.

- Kao i u širem području Vukovara, i kod nas je prisutan problem prijenosa vlasništva na jedinice lokalne samouprave kao osnivača. Problem je i nepridržavanje odredbe Ustavnog zakona o dvopismenim nazivima na tablama na ulazima u naselja u kojima pripadnici nacionalne manjine čine više od trećine stanovništva. Da ne pričamo o malom broju zaposlenih policajaca srpske nacionalnosti ili da je zapošljavanje ‘manjinaca’ u školama ostvareno na nivou statističke greške - rekao je Mihajlović, ističući da npr. zapošljavanje policajaca ide preko MUP-a pa lokalna samouprava može malo toga učiniti.

- Posebna je priča oko obnove prostora gdje žive povratnici. I više od dvadeset godina nakon rata, postoje problemi i birokratske opstrukcije oko reelektrifikacije domaćinstava - navodi Mihajlović, ističući da je pravobraniteljica upoznata i s konkretnim problemima pojedinih građana.

Kako kaže, problemi su manje više isti u svim povratničkim sredinama i zato je nužno upozoravati na njih i raditi na njihovom rješavanju.

1/1