>

novosti logo

Problemi sve veći, podrška vlasti sve upitnija

U Hrvatskoj skoro da i nema fizičkih napada na novinare, ali se novinarska profesija suočava s velikim problemima, a mediji, naročito tiskani, u velikoj su krizi, izjavio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka na konferenciji 'Bez novinara nema vjerodostojnih medija', održanoj povodom Evropskog dana obrane novinarstva.

Na konferenciji su Duka i Anton Filić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske (SNH), ocijenili da država ne smije ostati po strani i da treba pomoći novinarskoj industriji da ne izumre, a kao zahtjeve su naglasili potrebu zaustavljanja diskriminacije u redakcijama, ukidanje statusa novinara u RPO-u (registar poreznih obveznika), određivanje visine PDV-a od pet posto i za tjednike, a ne samo za dnevne novine, i sistema olakšica za zapošljavanje novinara, kao i dekriminalizaciju sramoćenja koje bi se trebalo rješavati građanskim tužbama.

Duka je pozitivnim ocijenio što je treneru jednog nogometnog kluba, koji je foto reporterki 'Novog lista' prijetio smrću, dosuđeno sedam mjeseci zatvora. Pozitivnim je ocijenio i što su mediji dobili statute, ali je i ukazao da još nije zaživjela medijska strategija koju je najavilo Ministarstvo kulture kao i na to da još nije riješeno pitanje transparentnosti vlasništva u privatnim medijima. Kao problem je naveo i komercijalizaciju HRT kao javnog servisa i najavu da će informativne emisije biti preseljene s prvog na četvrti program.

 - Inzistirati ćemo na tome da ova vlast otvori javnu raspravu o medijskoj strategiji i da se nužne izmjene medijskih zakona donesu do sljedećih parlamentarnih izbora - rekao je Duka i dodao da u otkrivanju tajnih vlasnika treba mijenjati zakone vezane uz transparentnost vlasništva medija.

- To je moguće ako se oglašivači, marketinške agencije, agencije za odnose s javnošću i banke koje su uključene u novinarski biznis promatraju u sklopu medijske regulacije i ako se uvedu izvjesna ograničenja utjecaja na slobodu i neovisnost uređivačkih politika u medijima - kazao je Duka.

Filić je podsjetio da je na nedavno održanim Danima elektroničkih medija ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izjavila da su od 2008. do 2012. godine prihodi medija smanjeni s oko 6 na nešto manje od 4 milijarde kuna, dok je radnih mjesta u medijima 25 posto manje, pri čemu je u tiskanim medijima njih 40 posto manje.

- Drago mi je što je ministrica ocijenila da je RPO zapravo sistem prikrivenog zapošljavanja i 'siva zona' jer je takva vrsta ugovora stvorila puno problema - novinare dovodi u egzistencijalnu krizu i diskriminira ljude u redakcijama. Ne preostaje ništa drugo nego apelirati na vlast, pravosuđe i inspekcije da zaustave diskriminaciju u redakcijama i ukinu RPO. Slobodnom novinarstvu da, ali ne diskriminaciji u redakcijama - naglasio je Filić.

Ističući da su štampani mediji najugroženiji, Filić je kao primjere naveo EPH, koji je pod upitnom predstečajnom nagodbom, i tabloida '24 sata' koji je, iako dobro stoji jer je za 2013. iskazao 16 miliona kuna 'plusa', nedavno otpustio 13 novinara ili ih prebacio na neke od portala u svom vlasništvu.

- Izdavači su obećali Vladi da će kod smanjenja PDV-a paziti na svako radno mjesto. Na neki način je to prevara, dobili su smanjenje, a ne čuvaju radna mjesta - istaknuo je Filić.

Novinare je zanimalo i suđenje HTV-u i RTL-u zbog navodne klevete gradonačelnika Milana Bandića od strane premijera Milanovića.

- Bandićeva tužba je potpuno neprimjerena jer se radilo o intervjuu s premijerom i to uživo. Dakle, nije moglo biti nikakve intervencije. Osim toga, ono što govori premijer je izniman javni interes i tu se ništa ne smije kratiti niti na bilo koji način cenzurirati - rekao je Duka, izrazivši nadu da će sud odbaciti Bandićevu tužbu.

1/1