>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše D.B.

Proboj i oslobođenje

Dvostruki antifašistički jubilej u Vukovaru: 74. godišnjica od proboja Sremskog fronta i oslobođenja Vukovara u Drugom svetkom ratu obeleženi su kod Spomen kosturnice

Brojne delegacije iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, okupile su se u Vukovaru na obeležavanju 74. godišnjice proboja Sremskog fronta, oslobođenja Vukovara i okolnih sela u Drugom svetskom ratu. Među njima je bio i 92-godišnji Vasilj Kostelnik iz Petrovaca.

- Učesnik sam NOB-a od svoje 15. godine. Jedna grupa koja je bila 1925. godište, bila je regrutovana da ide u nemačku vojsku, ali su dan pre odlučili da odu u partizane. Jednog dana mi je otac rekao da moji drugari idu u partizane. Čudio sam se kako mi to niko od njih nije rekao, ali sam odlučio da idem i ja. Imao sam pušku ‘manliherku’ sa tri metka kao kurir. Bila je viša za metar od mene - ispričao nam je Kostelnik koji je zajedno s delegacijom vukovarskih antifašista položio venac na Spomen-kosturnicu u kojoj su sahranjeni 388 žrtava Dudika, 155 boraca 5. Vojvođanske udarne brigade i 52 borca Crvene Armije poginulih krajem 1944. godine prilikom neuspelog desanta na Dunavu. Vukovar je ipak oslobođen 12. aprila 1945. godine.

- Gledajući današnju najezdu otvorene fašizacije u društvu, veoma je bitno da kažemo šta ona znači i kakve posledice može da ima po ljude. Prošlo je 74 godine, neki su se posle toga rodili i ne znaju za te strahote, ali zato mi stalno trebamo da ponavljamo, pogotovo mladima, da je u Drugom svetskom ratu izginulo preko 50 miliona ljudi, da je na ovim prostorima koji su se zvali Jugoslavija, poginulo milion i 700 hiljada ljudi i da je fašizam pošast protiv koje se moramo boriti - istakao je Lazo Đokić, predsednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

- Važno je da obilježavamo ove datume da prije svega odamo počast onima koji su svoje živote ugradili u tu slobodu, ali isto tako da ovakve svečanosti budu sat povijesti koji će podsjetiti na ta zbivanja kako mrak povijesnog revizionizma ne bi prekrio te događaje i stavio ih u zaborav - poručio je Franjo Habulin, predsednik SABA RH. U znak sećanja na borce Crvene i Jugoslovenske armije koji su poginuli u Proboju Sremskog fronta, brojne delegacije antifašističkih udruženja su pre dolaska u Vukovar, položile vence u Iloku i Šarengradu.

1/1