>

novosti logo

Vijesti / Kultura Vijesti / Kultura

Proglašeni pobjednici 13. Zagreb film festivala

Najbolji dugometražni film prikazan na 13. ZFF-u je mađarski ‘Saulov sin’, autora Laszla Nemesa, odlučio je žiri u sastavu Levan Koguashvili, autor filma ‘Spojevi naslijepo’ i lanjski dobitnik ‘Zlatnih kolica’ za najbolji dugometražni igrani film, producent Cristoph Thoke i režiserka Jessica Woodworth.

Osim što je ‘Saulovom sinu’, filmu čija se radnja odvija u krematoriju Auschwitza 1944. dodijelio ‘Zlatna kolica’ za najbolji film, spomenuti žiri je podijelio posebna priznanja danskom filmu ‘Rat’ u režiji Tobiasa Lindholma i australskom filmu ‘Tanna’ u režiji Bentleya Deana i Martina Butlera.

‘Zlatna kolica’ za najbolji kratkometražni film osvojio je francuski ‘Nekoliko sekundi’ režiserke Nore El Hourch, a kao najbolji iz programa ‘Kockice’, odnosno u hrvatskoj nacionalnoj konkurenciji, proglašen je film ‘Zvjerka’ Daine O. Pusić.

Žiri u sastav Andrei Cretulescu, redatelj i dobitnik ‘Zlatnih kolica’ za najbolji kratkometražni film 2014., Sata Cissokho, koordinatorica festivala iz tvrtke ‘Memento Films’ i Sonja Tarokić, režiserka, dodijelio je posebno priznanje za kratkometražni film filmu ‘Nemir’ režiserke Ene Sendijarević. U programu ‘Kockice’ dodijeljena su i dva posebna priznanja - za filmove ‘Nas dva’ Andrije Mardešića i ‘Piknik’ Jure Pavlovića.

Za najbolji film programa PLUS namijenjenog mladima proglašen je nizozemski ‘Princ sutora’ Sama de Jonga, a odluku je nakon dva i pol sata vijećanja donio žiri zagrebačkih srednjoškolaca u sastavu Nino Potrkač, Josip Čačković, Natalie Dech, Eva Lotta Čimbur Pukšec i Dora Subotić. HT nagradu publike osvojio je francuski film ‘Novi klinac’ u režiji Rudija Rosenberga s prosječnom ocjenom 4.8. Odluke su objelodanjene na press konferenciji, a nagrade su uručene dobitnicima na ceremoniji službenog zatvaranja festivala.

Podsjetimo, u ukupno devet dana festivala, otvorenog 14. novembra, u takmičarskom i popratnim programima prikazano je 111 filmova na šest lokacija. U međunarodnom takmičarskom programu prikazano je 13 dugometražnih i 10 kratkometražnih igranih filmova, dok je u okviru ‘Kockica’ prikazano 11 filmova. Festival je uključivao i 12 popratnih programa, a posjetilo ga je više od 120 gostiju, što je po riječima direktora Borisa T. Matića najviše do sada. Matić je izrazio i zadovoljstvo posjetom, a službeni podaci će se znati koji dan nakon završetka festivala koji se dijelom sadržaja odvija pod motom ‘ZFF putuje’ u kinima u Rijeci, Čakovcu i Varaždinu. Ohrabrujuće je i što će neki od filmova biti prikazani i u redovnoj kino distribuciji.

1/1