Novosti

Društvo

Progon Milanovićevog odličnika

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu prihvatilo je postupak po kojem je Zlatan Mijo Jelić, umirovljeni general Hrvatskog vijeća obrane, osumnjičen za ratne zločine počinjene nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području Mostara devedesetih

We32ufi9t5l4r3bvujk4ab1sbgb

(foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Potkraj siječnja Sud Bosne i Hercegovine hrvatskom pravosuđu uputio je zamolnicu za preuzimanje kaznenog progona nad nedostupnim Zlatanom Mijom Jelićem, umirovljenim generalom Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Nakon višemjesečnog okolišanja, Županijsko je državno odvjetništvo u Zagrebu, prema informacijama Balkanske istraživačke mreže (BIRN), prihvatilo postupak po kojem je Jelić osumnjičen za ratne zločine počinjene nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području Mostara devedesetih.

Optužnicu je Sud BiH potvrdio početkom 2016. godine, a Jeliću se stavlja na teret da je od svibnja 1993. do početka ožujka 1994., za vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH i HVO-a, kao zapovjednik obrane Mostara ‘sudjelovao u organiziranju i izvršenju sveobuhvatnoga i sustavnoga napada usmjerenoga protiv civilnoga bošnjačkoga stanovništva u cilju realizacije strateških ciljeva hrvatskoga naroda: etničkim čišćenjem, protupravnim lišenjem slobode muškaraca i zatočenjem u zatvore i logore, izvođenjem muškaraca na prinudne radove na crti bojišnice i u živi štit, te prisilnim progonom i premještanjem žena, djece i starih na teritorij pod kontrolom Armije BiH’.

Zbog blagodati dvojnog državljanstva Jelić se i prije podizanja optužnice nastanio u Hrvatskoj te je ljetos poručio da se osjeća nevin i da su optužbe protiv njega laži i krivotvorine. U posljednje vrijeme pak gostuje na brojnim veteranskim tribinama predstavljajući kao koautor knjige na temu ratnih zločina nad Hrvatima u BiH od 1991. do 1995. godine. Navedene tribine posjećivale su i visoko rangirane osobe iz državnog vrha, poput ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

Nemalo je zgražanje i osude iz Predsjedništva BiH ljetos izazvao predsjednik Zoran Milanović, kad je pred obljetnicu ‘Oluje’ Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao Specijalnu policiju MUP-a tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne, pri čemu je odlikovanje primio upravo njihov bivši zapovjednik, osumnjičenik Zlatan Mijo Jelić.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više