>

novosti logo

SABA RH: Promjena Titovog trga oproštaj je od demokracije

Preimenovanje Trga maršala Tita, 72 godine nakon završetka Drugog svjetskog rata, Hrvatsku seli iz tabora pobjednika u tabor onih koji su rat izgubili. Tito i antifašistička borba ne mogu se razdvojiti. Ne može se negirati Tita i pritom biti antifašist, rekao je Franjo Habulin

Ukoliko se preimenuje Trg maršala Tita bit će to još jedno sramoćenje Hrvatske, ali i oproštaj od ionako krhke hrvatske demokracije, rekao je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) na konferenciji za medije 7. jula. Članovi ovog udruženja ponovno su izrazili svoje protivljenje micanju imena Tita iz naziva ovog zagrebačkog trga te osudili političku trgovinu nastalu tim povodom.

- Činjenica da jedan trg u Zagrebu nosi Titovo svjedoči da se Hrvatskoj priznaje znatna uloga u antifašističkom otporu u Drugom svjetskom ratu te u izgradnji antifašizma kao ljudskog, slobodarskog opredjeljenja. Ukinuti ime toga trga ne znači samo nasilno brisanje iz sjećanja naroda Tita kao čovjeka, vojskovođe, političara i državnika nego i da se Hrvatska, pune 72 godine nakon završetka Drugog svjetskog rata, iz tabora pobjednika seli u tabor onih koji su rat izgubili. Tito i antifašistička borba ne mogu se razdvojiti. Ne može se negirati Tita i biti antifašist - rekao je Habulin. No ipak se nada da se odluka o promjeni naziva trga neće donijeti preko reda na konstituirajućoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine, 10. jula.

- Gradonačelnik Bandić je dosad sustavno podržavao antifašističku tradiciju i principe. Ukoliko će zaista pristati na ovu prljavu trgovinu, tada će postati politički mrtav - rekao je Ivan Fumić, nekadašnji predsjednik SABA-e RH.

Podsjetimo, od 1990-ih u Hrvatskoj je uništeno 3.000 antifašističkih spomenika, promijenjeni su nazivi 1.200 ulica koje su nosile imena partizanskih boraca te je uništen ogroman broj knjiga NOB tematike. Habulin je izrazio zabrinutost zbog ukupnog stanja u Hrvatskoj: falsificiranja povijesti, relativizacije NOB-a i poslijeratne izgradnje, ali i uspostavljanja nove društvene paradigme zasnovane na reliktima zločinačke tvorevine NDH.

- Zločini okupatora i kvislinga, kao i brojka od 1,2 miliona njihovih žrtava, negiraju se ili umanjuju, slave se i svećenici koji su surađivali s ustašama, dok se navodni zločini partizana preuveličavaju. Takva situacija prisutna je danas u Hrvatskoj kroz djelovanje pojedinaca, političkih stranaka, dijelova katoličke crkve i akademske zajednice. Zasad marginalne društvene grupe, upućuju i pozive na akcije kojima otvoreno pozivaju na načela i veličanje ustaškog pokreta - rekao je Habulin i naveo da je danas u Hrvatskoj na djelu ofenziva neoustaštva, kojom se nakon 72 godine želi pobjedu antihitlerovske koalicije pretvoriti u lažnu pobjedu nacističkih i kolaboracionističkih snaga.

- Bez imalo morala i skrupula, pozivajući se često na kršćanstvo, širi se mržnja koju je upravo ustaštvo utjelovilo kroz svoje zločine. No na sve te opasnosti nema adekvatnog i aktivnog odgovora društvenih i političkih snaga u našem društvu, ni od strane tijela aktualne državne vlasti. Takve inicijative i ucjene same po sebi svjedoče u kakvom je jadnom političkom stanju Hrvatska danas i takvu sliku šaljemo svijetu. A odluka o promjeni imena jednog trga u glavnom gradu mnogo je više od svega toga, ona označava radikalni i definitivni otklon od političke platforme upisane u Ustav RH - zaključio je Habulin.

1/1