>

novosti logo

Vijesti / Kultura Vijesti / Kultura
Piše Novosti

Promocija knjige: ‘Stoljeće života’ Jurja Hrženjaka

Stogodišnjak Juraj Hrženjak - Đuka, partizanski borac, bivši predsjednik Ustavnog suda, prvi direktor kumrovečke Političke škole, autor je knjige ‘Stoljeće života – antifašistički zapisi i kultura sjećanja’, čija će se promocija održati u petak, 28. listopada, u 18 sati, u prostorima Tribine grada Zagreba (Kaptol 27).

Osim autora, o knjizi u izdanju izdavačke kuće ‘Razlog’, govorit će Stjepan Mesić, Dragan Markovina i Bojan Mirosavljev, recenzenti knjige i Zoran Pusić, te izvršna urednica knjige Mirna Jasić i izdavačica Mira Šuvar. Ulomke iz knjige na ovoj zagrebačkoj promociji predstavit će dramski umjetnik Vili Matula.

‘Stoljeće života značajan je doprinos ne samo izučavanju, nego i pamćenju naše prošlosti. Napisana jednostavnim, pristupačnim stilom odaje autora kao poštenog čovjeka koji niti je imao potrebu ‘frizirati’ ono o čemu govori, niti je to činio. U nekim drugim prilikama sjećanja Juraja Hrženjaka bila bi preporučena u srednjim školama kao obavezna lektira uz predmet povijesti. A možda jednoga dana i hoće. Za autora to ne bi značilo mnogo, ali za Hrvatsku – i te kako bi’, napisao je bivši predsjednik Mesić u predgovoru knjige ovog sudionika i svjedoka povijesnih zbivanja proteklog stoljeća.

Novinar Tomislav Jakić u pogovoru je izrazi nadu da će Hrženjakova knjiga naći svoj put do što većeg broja čitatelja, pogotovo mladih. ‘Knjiga je pisana vrlo pristupačnim, jednostavnim i razumljivim jezikom u kojemu je nemoguće naći i najmanju natruhu želje da se stilom izlaganja nešto uljepša, ili prikrije. Strukturirana je na način koji je najlakše opisati kao kombinaciju sjećanja, bilješki iz danas već davnih dana, gotovo udžbeničkog navođenja činjenica i razloga zbog kojih se ovo ili ono dogodilo i današnjih promišljanja o događajima koje se opisuje. U Hrvatskoj kakva je danas knjiga Juraja Hrženjaka nije samo dobrodošla. Ona je prijeko potrebna’, poručio je Jakić.

1/2