>

novosti logo

Kultura Kultura
Piše Novosti

Promocija novog fanzina Revizor u Splitu

Nakon brojeva posvećenih Bihaću, Tuzli i Banja Luci, novi broj fanzina Revizor posvećen je Splitu

Splitska promocija fanzina 'Revizor' održat će se 6. lipnja s početkom u 19:30 sati u Kiosku Društva Marjan na Prvoj vidilici u Splitu. Naziv četvrtog broja 'Revizora' je 'Nostalgija budućnosti', a na promociji, koju će moderirati Ivana Meštrov i Duška Boban, sudjelovat će autori i autorice tekstova te Irfan Hošić iz Fondacije 'Revizor'.

'Četvrti broj fanzina 'Revizor' ocrtava stanje u gradu Splitu s posebnim fokusom na kulturu, umjetnost, arhitekturu i urbanizam – u historijskoj i suvremenoj perspektivi. Urednica Ivana Meštrov okupila je ukupno jedanaest autora i autorica, koji su iz različitih pozicija ocrtali aktualne probleme, pojave i fenomene Splita i njegove okolice. To su: Damir Pilić, Diana Magdić, Duška Boban, Sandi Bulimbašić, Veronika Gamulin, Nikola Križanac, Dragana Modrić, Boris Šitum, Sonja Leboš, Jasminka Babić i Tonči Kranjčević Batalić. Nazvan 'Nostalgija budućnosti', ovaj broj uspio je opisati post-industrijsko raspoloženje drugog po veličini grada u Hrvatskoj i time ukazati na specifične društvene i političke tokove koji su određivali i još uvijek to čine, dinamiku toga mjesta. Nekada centar industrijskog razvoja i socijalističke emancipacije i prosvjetiteljstva, danas se Split suočava s paradoksalnim scenarijima dominacije etno-nacionalizma, urbanističkog klijentelizma i masovnog, tj. nekontroliranog turizma. Splitski broj fanzina 'Revizor - Nostalgija budućnosti' kroz teorijske, žurnalističke i umjetničke pristupe, govori o onim socijalnim agensima koji imaju snage da Split zamišljaju drugačije.

U fanzinu je predstavljen i niz umjetnika i umjetnica kao što su Lana Stojićević, Katerina Duda, Ivan Svaguša, Bojan Mrđenović, Duška Boban, Katharina Zimmerhackl, Neli Ružić, Viktor Popović, Glorija Lizde i Gildo Bavčević. Njihova povezanost sa sredinom u kojoj žive i rade zalog je postojanju jedne zaokružene kreativne energije koja lokalne pojave uspješno interpretira kroz globalnu optiku i izražajna sredstva suvremenih vizualnih umjetnosti danas – unutar kojih pitanja javnog prostora, socijalne interakcije i društvenog angažmana zauzimaju glavne pozicije. Umjesto uvodnog teksta našla se strip-ilustracija Ivana Svaguše koja poetski govori o odnosu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti a kada je riječ o Splitu, a njen kraj glasi: 'A mi? Mi smo sami/ s gradom koji nestaje/ s gradom koji će nas nadživjeti'.

Promocija je zamišljena kao neformalno okupljanje kod Kioska na Marjanu, kao mjestu ideoloških i ekoloških spoticanja zadnjih godina. Uz neformalno predstavljanje nomadskog glasnika čija ideja je nastala u Bihaću u sklopu Fondacije Revizor – koji je do sada objavljen s temama iz Bihaća, Tuzle i Banja Luke, a nakon Splita slijedi Rijeka – želi se markirati važnost regionalnog međusobnog djelovanja na polju kulture i umjetnosti. Zajednička prošlost, podudarna sadašnjost i neizvjesna budućnost zalog su toj nužnosti i potrebno ju je aktivnije promišljati. Broj 'Nostalgija budućnosti' bit će dostupan gratis. 

Ideja nomadskog glasila realizirana u sklopu Fondacije Revizor sa sjedištem u Bihaću, ukazuje na važnost potrebe za regionalnim umrežavanjem, razmjeni ideja i nekom vrstom zajedničkog djelovanja na poljima kulture, umjetnosti i nauke. Kao i prethodna izdanja fanzina Revizor, splitski broj realiziran je sredstvima Otvorenog društva Bosne i Hercegovine s uredom u Sarajevu, stoji u pozivu organizatora.

1/1