Novosti

Politika

Propali izbori

Velenovela na Sveučilištu u Zagrebu se nastavlja ponavljanjem zadnje scene na Filozofskom fakultetu, a gdje su nelegalno nametnuti izvanredni izbori za studentske predstavnike u inače već odmetnutom Fakultetskom vijeću naime – propali

Velenovela na Sveučilištu u Zagrebu se nastavlja ponavljanjem zadnje scene na Filozofskom fakultetu, a gdje su nelegalno nametnuti izvanredni izbori za studentske predstavnike u inače već odmetnutom Fakultetskom vijeću naime – propali. Jer iako su za izbore održane 22. i 23. studenoga uzurpatori moći iz dekanata i rektorata spomenutih dviju institucija s otvorenom drskošću postavili i svoje pouzdanike u izbornu i žalbenu komisiju, potonji nisu uspjeli osigurati ispravno glasanje. U kutijama se zateklo više listića negoli je u knjigama zavedeno studenata koji su pristupili biračkome mjestu, pa je v.d. dekana poništio izbore i sazvao nove za 7. i 8. prosinca.

A možda ipak nije riječ samo o nesposobnosti te organizacije u nedemokratskom preotimanju većinskog utjecaja na FF-u, nego i o sumanutoj ad hoc taktici iscrpljivanja studentskog biračkog tijela. A koje ionako nije sigurno bi li uopće trebalo pristupiti izborima nakon neopravdanog delegitimiranja njihovih ranijih predstavnika od Senata Sveučilišta, dok da ga plaši i opcija prepuštanja nasilno pokrenutog izbornog aparata drugoj strani. Ekipi na vrhu koja pomoću viška ovlasti i forsiranja izbora želi realizirati svoje privatne i partikularne interese, smanjenje ukupnog broja studenata koji će pristupiti izborima odgovara, jer su njihovi pristaše u uvjerljivoj manjini.

Do raspleta ove elekcijske krize spomenimo još i pismo podrške koje su Filozofskom fakultetu u Zagrebu, naspram pritisaka zdesna, ovih dana uputili ljevičarski i lijevo-liberalni intelektualci iz čitavog svijeta. Lista njihovih imena odjekuje pritom kao svojevrsni globalni all stars peticionaški kor, ali nećemo ovdje navoditi birane između tih preko stotinu glasova. Umjesto toga radije pohvalimo eksplicitno povezivanje sadašnjih događanja s onima 2009. godine kad je ‘nastao pokret plenumskog samoorganiziranja’, pri čemu su fakultet ‘studenti, boreći se protiv komercijalizacije visokog obrazovanja, zauzeli i uspostavili plenum kao tijelo direktne demokracije’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više