>

novosti logo

Proslava Svetog Nikole u Varaždinu

Na proslavi krsne slave varaždinskog Vijeće srpske nacionalne manjine istaknuta je dobra suradnja većinskog naroda i manjinske zajednice

Gradsko Vijeće srpske nacionalne manjine (VSNM) Varaždina proslavilo je 19. decembra u Varaždinu svoju krsnu slavu Sv. Nikolu, uz prisustvo saborskog zastupnika Borisa Miloševića, čelnih ljudi gradske vlasti i institucija, predstavnika nevladinih udruženja te srpskih, bošnjačkih, albanskih i slovenskih aktivista iz Varaždinske i drugih županija.

Nakon što je predsjednik VSNM-a Mile Sekulić pozdravio goste, paroh koprivnički Radovan Dimitrić, uz sasluženje đakona Uglješe Pilingera, osveštao je slavski kolač, podsjetivši na značenje Sv. Nikole koji je među Srbima najčešća slava.

Zastupnik Milošević izrazio je zadovoljstvo što gradska vlast i vijeća nacionalnih manjina dobro surađuju.

- Uloga manjinskih vijeća nije samo da očuvaju tradiciju i identitet zajednice, nego i da suradnjom i otvaranjem prema većini pojačaju njenu vidljivost u društvu. Zbog toga se moramo boriti za svoje mjesto pod suncem, jer ni Hrvatska ne bi bila ista bez doprinosa Srba koji je neporeciv i nemjerljiv - rekao je Milošević.

- Odnosi između gradskih vlasti i VSNM-a uvijek su bili dobri, bez obzira tko je bio na vlasti - rekao je zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatan Avar.

Josip Hehet, bivši predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća, naglasio je da su nacionalne manjine civilizacijska tekovina društva i to ne samo zbog Ustava i gradskog Statuta, nego i zato što njeguju svoju tradiciju i kulturu, prožimajući je s ostalim stanovnicima županije.

Domaćina i prisutne pozdravio je i Milan Lapčić, predsjednik karlovačkog pododbora ‘Prosvjete’ i predvodnik delegacije aktivista Karlovačke županije. Lapčić je domaćinu uručio i dvije knjige Svetozara Livade, od kojih je jedna, ‘Biološki slom i nestajanje Srba u Hrvatskoj (1880 – 2011)’, nedavno predstavljena u Karlovcu.

1/5