Novosti

Kronika

Proslavili Sv. Nikolaja

Slava crkve Sv. Nikolaja, tradicionalno je proslavljena u Vojakovačkom Osijeku kod Križevaca. Prigodno službu vodio je vojakovački paroh Đorđe Filipović

Large 1

Obilazak crkve

Slava crkve Sv. Nikolaja, u subotu, 22. maja, tradicionalno je proslavljena u Vojakovačkom Osijeku kod Križevaca. Prigodno službu na kojoj se okupilo tridesetak pravoslavnih vjernika iz samog mjesta te okolnih naselja, vodio je vojakovački paroh Đorđe Filipović. Na službi je izabran kum crkve te joj je posvećen slavski kolač. Tokom službe vjernici su crkvu obišli tri puta.

- Ove godine bilo je dosta mladih. Nažalost, zbog epidemiološke situacije nije bilo zabave - rekla je Koviljka Potkrajac, mještanka Vojakovačkog Osijeka. Crkva sv. Nikole jedna je od najstarijih u Prigorju i Podravini. Prvu drvenu crkvu u mjestu izgradila je u 15. vijeku srpska kneginja Katarina Branković Kantakuzina. Na istoj je lokaciji za vrijeme Vojne krajine 1763. izgrađena sadašnja kamena crkva. Tokom Drugog svjetskog rata je bila oštećena od ustaša i bila predviđena za rušenje no to se nije ostvarilo zbog jačanja partizanskog pokreta i pobjede nad fašizmom.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više