>

novosti logo

Piše N.J.

Prostor stoji neiskorišten

Skupština zagrebačkog pododbora SKD ‘Prosvjeta’: Iako je Prosvjeta od Vlade RS i SNV-a dobila 1,45 milijuna kuna da plati porez na doniranu građevinu, u njoj se ne događa ništa

Osim što su skoro jednoglasno usvojili izvještaje o prošlogodišnjem radu i dali podršku rukovodstvu za buduće aktivnosti, članovi zagrebačkog pododbora Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’, na izvještajnoj skupštini zatražili su odgovore i na brojna pitanja vezana uz položaj Društva u cjelini.

Generalni sekretar ‘Prosvjete’ Srđan Tatić, odgovarajući na pitanja članova, naglasio je da je lanjska izborna skupština pododbora, iako održana nakon rokova za održavanje, bila ‘legalna i legitimna jer je sazvana na zahtjev tadašnjeg saziva Glavnog odbora’. Odgovorio je i da članskih iskaznica još uvijek nema jer ni prošli ni sadašnji Glavni odbor nisu odlučili o njihovom izgledu. Na probleme je ukazao i Milorad Pupovac, ističući odgovornost predsjednika ‘Prosvjete’ Siniše Ljubojevića za ovakvo stanje.

- Sjednice Glavnog odbora sazivane su tek na zahtjev njihovih članova, a ne na zahtjev predsjednika. On ih, iako bi to trebao učiniti, ne saziva, ali neutemeljeno saziva izborne sjednice Glavne skupštine SKD. Nije konstituiran ni Nadzorni odbor, važan faktor u upravljanju imovinom koju društvo, iako mu je vraćena, ne može koristiti - rekao je Pupovac.

Po njegovim riječima, Vlada Republike Srbije dala je 1,3 miliona kuna da se plati porez na darovanu zgradu u Preradovićevoj 23, a SNV je dodao 20.000 eura, tj. 150.000 kuna. Ti prostori trebali bi biti iskorišteni za aktivnosti i okupljanje srpske zajednice u Zagrebu.

S obzirom na pojedine oštre diskusije, mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije naglasio je da odnosi članova ‘Prosvjete’ i njihove aktivnosti moraju biti zasnovani na povjerenju jednih u druge, bez međusobnog okrivljavanja.

Predsjednica pododbora Aneta Lalić istaknula je da je na lanjske aktivnosti osim situacije u ‘Prosvjeti’, utjecala i smrt voditelja likovne sekcije Miloša Popovića umjesto koga je funkciju preuzela Tamara Ražov. Pohvalila je rad voditelja sekcija, uključivši i Jovanu Lukić koja je lani uspješno preuzela Zboexop.

Po riječima Anete Lalić, osim inovacija u radu sekcija, naglasak rada pododbora će biti stavljen i na rad s mladima, kao i na raznovrsne radionice koje će djelovati izvan sekcija, ali i na privlačenje onih Zagrepčana koji se do sada nisu pojavljivali u ‘Prosvjeti’.

1/1