>

novosti logo

Piše Tena Erceg

Prosvjed nevladinih organizacija: Oluja je umrljana zločinom

Naslijeđe zločina počinjenih u Oluji teško je breme za cijelo društvo, a primarno za mlade koji sve više divljaju, pjevaju nacionalističke pjesme i mašu fašističkim znakovljem, rekla je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske

U ponedjeljak je na Trgu Bana Jelačića šestu godinu zaredom održan prosvjed nevladinih organizacija iz tri zemlje regije kojemu je cilj upozoriti na činjenicu da još nisu otkrivene sudbine svih nestalih i ubijenih tijekom vojno-policijske operacije Oluja, kao i da ‘za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine nisu procesuirani počinitelji’.

Članice četiri nevladine organizacije iz Hrvatske – Centra za žene žrtve rata ROSA, Centra za građansku hrabrost, Srpskog demokratskog foruma i Ženske mreže Hrvatske te beogradske organizacije Žene u crnom i Udruženja za istraživanja i komunikacije iz Sarajeva, pola sata držale su transparent s natpisom ‘Odajmo počast svim žrtvama, zločini u Oluji su odgovornost svih nas’ kako bi izrazile suosjećanje sa žrtvama.

Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske okupljenim novinarima rekla je da su prisutne aktivistkinje ‘došle reći da Oluja nije bila tako veličanstvena, već je umrljana zločinom koji nije kažnjen’.

- Pozivamo da se zločini procesuiraju i da se smanji ratna retorika te poručujemo da je nakon četvrt stoljeća došlo vrijeme za normalizaciju i za retoriku mira. Naslijeđe ovakvog zločina teško je breme za cijelo društvo, a primarno za mlade koji sve više divljaju, pjevaju nacionalističke pjesme i mašu fašističkim znakovljem. Smatramo da je njihova budućnost zauvijek opterećena ovim zločinom ukoliko se on ne procesuira - rekla je Genov.

Članica Ženske mreže Hrvatske rekla je i da se od 2014. godine, otkad se ovaj prosvjed održava, ‘stanje promijenilo nagore, o čemu svjedoči i jučerašnji koncert Marka Perkovića Thompsona u Splitu, na kojemu su se pjevale pjesme poput ‘Jure i Bobana’, kao i sve učestalija postrojavanja ljudi u crnim košuljama u raznim mjestima diljem Hrvatske’.

Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata ROSA rekla je, pak, da je ‘dosadašnja retorika hrvatskog državnog vrha licemjerna i ne vodi normalizaciji, razumijevanju i empatiji za drugu stranu’, te da ‘ne postoji suosjećanje za sve žrtve, već je ono ovisno o etničkoj pripadnosti’.

- Smatramo da je potrebno poticati povratak stanovništva u njihove domove. U silnoj brizi političkih elita za demografiju, nitko ne spominje povratak, iako su upravo ovi dijelovi Hrvatske najopustošeniji - rekla je Pamuković.

Ona smatra i da se porast nasilja i zločina iz mržnje koji se događa zadnjih mjeseci može povezati s činjenicom da ratni zločini nisu procesuirani te da u Hrvatskoj nije bilo suočavanja s prošlošću, niti je u školama potican takav oblik edukacije.

- Bez temeljitog suočavanja s prošlošću ovo društvo će i dalje živjeti uz virus nasilja i militarizma. Zbog toga tražimo da država ne ulaže ovolika sredstva u vojnu industriju, već da ulaže u sigurnost svih svojih građana, u obrazovanje i u zdravstvo, odnosno u mirnodopske svrhe i u obeštećenje civilnih žrtava rata - zaključila je Nela Pamuković.

1/1