Novosti

Kultura

Prosvjed za kino Europu: Ne zatvarajte kino dok ne počne renovacija!

Pred punom dvoranom kina Europa, građanima Zagreba zabrinutim zbog najave da će njihovo omiljeno središte od 1. lipnja biti zatvoreno obratio se  Boris T. Matić, koji je na čelu udruge i tvrtke u zakupu ovog prostora

Pbpi9m92h5jl59rzbaja1d075mv

Boris T. Matić, vlasnik tvrtke Propeler film i koncesionar kina Europa (foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

'Nemojte zatvarati kino Europa dok ne započne renovacija', poručio je u utorak Boris T. Matić, direktor UO Zagreb Film Festivala, građanima u kino dvorani Europa, koji su se okupili kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo najavom zatvaranja ovog omiljenog zagrebačkog kulturnog središta zbog navodne renovacije.

Nakon što se u nedjelju skoro 2000 građana skupilo na spontanom okupljanju pred kinom jer je Grad Zagreb obavijestio dosadašnje korisnike – UO Zagreb film Festival te Propeler film d.o.o., da im neće produžiti ugovor o zakupu, koji ističe 1. lipnja, i danas su stanovnici glavnog grada u velikom broju došli dati svoju podršku. Na ulazu u kino ostavili su svoje poruke: 'Grad – to smo mi!!! Grad – to je kultura!', 'Kino Europa je Europa u Zagrebu', 'Bandiću uzmi sve, ali kulturu ne!', 'Kino Europa 1950', itd. 

U svom obraćanju Boris T. Matić rekao je kako je kino Europa, kad su ga preuzeli, bila zapuštena zgrada u koju se 40 godina nije ništa ulagalo. Oni su, pak, kao zakupci uložili ogromna sredstva u obnovu.

Iznio je i kronologiju komunikacije s Gradom Zagrebom s kojim su udruga i tvrtka kojoj je na čelu potpisali ugovor 2009. godine na deset godina. Matić je ispričao kako ih je Grad ignorirao tijekom posljednje dvije godine.

Što se tiče renovacije, rekao je da su Gradu ponudili tri modela. Prvi je bio da mjesečni najam koji plaćaju Gradu ulože u renovaciju, drugi da se dvorana renovira putem EU fondova, a treći da im daju novi ugovor te da će uložiti dva milijuna kuna u renovaciju.

 'Mi obavljamo javnu potrebu Gradu Zagrebu zbog svih nas', poručio je Matić. Objasnio je i kako ipak neće zatvoriti svoja vrata, što je najavio u stanju šoka ovog petka, već će uskoro nastaviti svoj program po predviđenom planu.

Također je napomenuo da ukoliko 1. lipnja dođe do zatvaranja kina, a ne počnu radovi na renovaciji, morat će raskinuti već dogovorene ugovore s različitim institucijama, a radnici, koji su cijelo vrijeme bili s Matićem na pozornici, ostat će bez posla. Među njima je i čovjek koji je pred mirovinu te roditelji.

'Ja ovim činom neću ostati bez posla. Produciram filmove i od toga živim. Od kad vodimo kino Europa napravio sam ih petnaest. Ali ovi ljudi će zatvaranjem kina Europa ostati na cesti, i zbog njih mi je teško. Neka ide u vražju mater kafić ako se radi o njemu, zatvorite ga, ali ne dirajte kino!', poručio je Matić referirajući se na izjave gradonačelnika Milana Bandića o tome da je riječ o 'bitci za metar šanka'.

Gradu predlaže da im dopusti da nastave voditi kino dok ne počne renovacija, koja je poprilično komplicirana s obzirom na to da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, a da po okončanju raspišu natječaj na koji će se javiti.

Poručio je i kako su do sada sve radili transparentno i po pravilima.

'Ne želimo se prepucavati preko novina. Mi samo želimo raditi svoj posao', rekao je Matić dodavši kako će uputiti gradu još jedan dopis u nadi da će ostvariti konstruktivan dijalog.

Njegovo obraćanje građanima završilo je gromoglasnim pljeskom i nadom da će kino biti spašeno.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više