>

novosti logo

Piše Novosti

Prosvjeta i SNV pisali UNESCO-u

Iz Prosvjete iz SNV-a upozoravaju da nadležne institucije ne poduzimaju ništa kako bi se zaustavile prijetnje i diskriminacija kojima su izloženi učesnici Festivala ojkača u Petrinji

Povodom veteranskih prosvjeda protiv održavanja Festivala ojkača 25. kolovoza u Petrinji, Srpsko kulturno društvo ‘Prosvjeta’ i Srpsko narodno vijeće uputili su danas pismo Odboru za zaštitu kulturnog naslijeđa UNESCO-a. Kako se navodi u priopćenju koje potpisuju Mile Radović, predsjednik ‘Prosvjete’, i Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, pismom je ta međunarodna institucija upoznata s aktualnom situacijom. Podsjećaju da su aktivnosti usmjerene na zabranu te manifestacije utjecale na to da pojedini učesnici zbog upućenih prijetnji otkazuju svoje učešće na festivalu historijskog načina pjevanja koje je na zahtjev Republike Hrvatske uvršteno na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Iz ‘Prosvjete’ iz SNV-a upozoravaju da nadležne institucije ne poduzimaju ništa da se zaustavi diskriminatorska, segregacijska i prijeteća aktivnost prema izvođačima Festivala ojkača i to unatoč njihovom ranijem pozivu na smirivanje tenzija, obnovu tolerancije i poštivanju zajedničkog kulturnog dobra Hrvata i Srba.

‘Ovom objavom kao i poslanim pismom izražavamo našu privrženost međunarodnoj obavezi kao članica UNESCO-a te našu odgovornost u poštivanju vlastitog Ustava, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, antidiskriminacijskog, prekršajnog i kaznenog zakonodavstva’, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, protiv održavanja festivala pobunila se Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje čiji članovi tvrde da Petrinja nema nikakve veze s ojkanjem. Također ih smeta datum, spomenuti 25. kolovoza, s obzirom da će Udruga ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje, kako je najavio njihov dopredsjednik Damir Božićević, isti taj dan, u središtu grada otkriti spomen-ploču kao znak sjećanja na dolazak Franje Tuđmana 1991. godine u Petrinju. ‘Obilježavajući prijepodne taj svijetli dan iz povijesti Petrinje ne dozvoljavamo istu večer nastavak velikosrpske pobune i veličanje tzv. Srpske krajine, od koje oni nisu nikako odustali’, poručio je on.

Problema je bilo 2015. godine kada je održan prvi festival. Veterani su tada negodovali zbog nastupa ‘četnika preobučenih u narodne nošnje’, kako su kazali u Hrvatskoj stranci prava, pozivajući nezadovoljne da im se pridruže i spriječe njegovo održavanje.

Pismo ‘Prosvjete’ i SNV-a prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

vođeni razumijevanjem da je svaka kultura zajedničko bogatstvo svijeta i da nijedna ne bi smjela biti sredstvo isključivanja ili diskriminacije, pogotovo ne one koje su rezultat stoljetnog zajedničkog  života obraćamo Vam se zbog pojava u našoj zemlji koje su suprotne ukupnim vrijednostima UN-a i vrijednostima UNESCO-a. Isključivanje iz zajedničkog kulturnog naslijeđa, diskriminacija po osnovi istoga nažalost se događa i na primjeru nematerijalnog kulturnog nasljeđa kao što je  tradicijsko narodno pjevanje – ojkanje.

Prije gotovo osam godina, ojkača, način tradicionalnog narodnog pjevanja žitelja Banije, Korduna, Like, Dalmacije i Sjeverozapadne Bosne i Hercegovine, upisana je na UNESCO-vu listu ugrožene nematerijalne svjetske baštine, što je za posljedicu trebalo imati posebnu brigu i poštovanje prema ovoj kulturnoj posebnosti i bogatstvu, koje je na rubu zaborava.

Život pjesme održava se pjevanjem, što je slučaj i s ojkačom. Osim Hrvata, ojkaču stoljećima i pretežno pjevaju i Srbi s navedenih prostora, i to ne samo Srbi koji danas žive u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, već i oni koji su se, uslijed ratova te ekonomskih i socijalnih nestabilnosti, odatle iselili. Tako danas ojkaču susrećemo u Republici Srbiji i drugim državama svijeta gdje Srbi, potekli sa područja od Banije do Hercegovine, danas žive.

Organizirane lokalne grupe, pretežno sastavljene od starijih pjevača,  glavni su i neposredni nositelji tradicije ojkanja koju predstavljaju na festivalima u Hrvatskoj ali i širom svijeta. Jedna takva lokalna grupa, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta - pododbor Petrinja, već nekoliko godina organizira međunarodni Festival ojkače na kojem okuplja grupe iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, poštovaoce i njegovatelje ove vrste pjevanja. Za ovu hrvatsku regiju to je čast i prilika da se čuvari tradicije međusobno susretnu i  pjesmom jedni drugima predstave.

Nažalost, njihov predani i prevažni rad ne protiče bez teškoća. Dužni smo upozoriti da se održavanje ovog Festivala od samog početka priječi i sabotira te se njegovi učesnici obeshrabruju u dolasku i nastupanju. Takvo stanje eskaliralo je posljednjih dana, uoči održavanja trećeg Festivala ojkače, kada je na konferenciji za medije ojkača proglašena 'simbolom zla i uništenja', a Festival 'festivalom nemoći i nepravde'. Organizatori ove konferencije te neumjesnih ispada i provokacija tokom održavanja Festivala proteklih godina su hrvatski ratni veterani i bivši borci te članovi udruga proisteklih iz rata od 1991.-1995., koji su javno izjavili da se Festival u Petrinji neće održavati dok su oni živi te da se on može održati samo u nekom od obližnjih sela koja su pretežno nastanjena pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Petrinja je grad značajnije nastanjen srpskom i hrvatskom populacijom, uz građane drugih nacionalnosti, a okolna mjesta su u znatnijoj mjeri nastanjena Srbima. Ovakve inicijative nepotrebno stvaraju tenzije, koje se manifestiraju grafitima, izjavama i ponašanjima neprimjerenog sadržaja, te sram i nelagodu kod većeg dijela stanovništva. Odabir Petrinje, kao političkog, gospodarskog i kulturnog središta, u kojem djeluje i sam organizator- pododbor SKD Prosvjeta, za mjesto održavanja Festivala najlogičniji je izbor koji ne bi trebalo ničim pravdati.

Pokušaji zabrane održavanja Festivala predstavljaju udar na ljudske kulturne tekovine te vid diskriminacije sudionika i publike, koja je, osim Ustavom Republike Hrvatske i brojnim zakonima i sporazumima, zabranjena i Općom deklaracijom o ljudskim pravima, usvojenom 1948. godine na Općoj skupštini UN-a, kao polaznom točkom zaštite ljudskih prava i sloboda stanovnika zemalja potpisnica, što se odnosi i na Republiku Hrvatsku.

Priječiti i onemogućavati slobodno njegovanje i čuvanje remek djela ljudskog kreativnog genija bilo gdje u svijetu necivilizacijski je čin. Priječiti i onemogućavati bilo koji narod, a posebno onaj u čijoj tradiciji je nešto nastalo i postoji, da u slobodi čuva ljudsko naslijeđe, diskriminatoran je i necivilizacijski čin. Dužnost nam je da takva postupanja osudimo, te zajedničkim trudom osiguramo da se ona više ne ponavljaju. U tom smislu, obavještavamo i molimo sve koji su nadležni u ovoj stvari da pravovremeno reagiraju kako se ojkanje, ugrožena svjetska baština, ne bi dodatno i nepotrebno ugrožavalo. 

Treći Festival ojkače u Petrinji trebao bi se održati 25.8.2018. Mi smo snažno opredijeljeni da on ove godine protekne u miru, bez ometanja i verbalnih i neverbalni nasilnih radnji. Building peace in the minds of men and women moto je i našeg djelovanja, kao i pjevanja muškaraca i žena koji će se u pjevačkim vještinama takmičiti.

Pišemo Vam s vjerom da na ovom malom ali važnom primjeru možemo biti jači protiv onih koji su protiv kulture mira i protiv onih koji promoviraju kulturološku segregaciju.

1/1