Novosti

Kronika

Прoсвjeтa oпeт у Пули

Oбнoвљeн рaд пoдoдбoрa Српскoг културнoг друштвa у нajвeћeм грaду Истрe: Збoг нeсуглaсицa у лoкaлнoj зajeдници, 2014. je пулски пoдoдбoр биo угaшeн нaкoн двaдeсeтaк гoдинa дjeлoвaњa

Mfrjwczxkvm1avr4k22ter3at9n

Obnovljen rad SKD Prosvjeta – Pula

SKD Prosvjeta dobila je još jedan pododbor – onaj u Puli koji je 2014., zbog nesuglasica u lokalnoj zajednici bio ugašen nakon dvadesetak godina djelovanja. Srbi najvećeg istarskog grada udahnuli su novi život nekad vrlo aktivnom pododboru koji je, kako kažu, iznimno važan za život manjine u tom gradu. Jedna od inicijatorica ove ideje, Mirjana Galo, kazala je da su mladi, obrazovani i radišni pripadnici zajednice u Puli bili osnovni razlog za ponovno osnivanje Prosvjete u ovom dijelu Istre.

- Program djelatnosti mladi su kreirali i predstavili na osnivačkoj skupštini u Puli. Njihov osobni angažman i program rada garant su da će osnivanje Pododbora itekako imati smisla i naići na podršku - ne samo srpske zajednice u Istri već i svih građana otvorenih prema multikulturalnosti - na što se mi u Istri ponosimo. Podrška Grada Pule i Istarske županije programu SKD Prosvjeta potvrda je opravdanosti našeg poduhvata - rekla je Galo.

Na osnivačkoj skupštini pulske Prosvjete za predsjednicu je izabrana Tatjana Savić, za potpredsjednika Nenad Filipović, a za sekretara Dragan Živanović. Predsjednica Savić kaže da će zadatak pododbora biti obogaćivanje kulturnog života Pule i okolice organizacijom raznih događanja, manifestacija, tribina i ostalog sadržaja koji će sugrađanima srpske nacionalnosti, ali i svim ostalima, nuditi razne sadržaje u cilju upoznavanja života i djelovanja srpske nacionalne manjine.

- Svoj ćemo program realizirati samostalno, ali i u suradnji sa srodnim udruženjima, ustanovama na području općine i županije te kroz regionalnu te međunarodnu suradnju. U svrhu što uspješnijeg rada, koji je usmjeren njegovanju srpske tradicije te prenošenju njene ljepote mlađim generacijama u Istri, osnovat ćemo folklornu i sportsku sekciju. Ono što će nas usmjeravati jest stavljanje naglaska na tradiciju, povijest te ljudskopravašku dimenziju. Vodit ćemo brigu o upoznavanju kulture i običaja Srba iz cijele Hrvatske, kao i iz Srbije, a u cilju ostvarivanja manjinskih prava, širenja tolerancije, kulture dijaloga te uvažavanja različitosti - iznijela je plan rada i planove za budućnost pododbora Tatjana Savić.

Radni tim novopokrenutog pododbora u Puli potražit će adekvatan prostor u kojem bi svojim članovima pružio mogućnost kvalitetnog rada i provođenja aktivnosti.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više