>

novosti logo

Piše Novosti

Protiv igranja ljudskim životima i policijske brutalnosti

Akcijom ispred ambasade Republike Srbije u Zagrebu, podršku prosvjedima u Srbiji pružile su članice organizacija CMS, CESI, Dugine obitelji, Documenta, Gong, House of Flamingo, Platforma za reproduktivnu pravdu, CROSOL, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, Solidarna, Transmreža Balkan, Zagreb Pride, Zelena akcija, Queer Up i Ponosni Zagreb

U znak podrške pobuni protiv režima Aleksandra Vučića u Srbiji predstavnice hrvatskih organizacija Centar za mirovne studije – CMS, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Dugine obitelji, Documenta – Centar za suočovanje s prošlošću, Gong, House of Flamingo, Platforma za reproduktivnu pravdu, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, Solidarna, Transmreža Balkan, Zagreb Pride, Zelena akcija te inicijative Queer Up i Ponosni Zagreb organizirale su akciju solidarnosti s građankama i građanima.

Danas ujutro, ispred ambasade Republike Srbije u Zagrebu, uz natpis ‘Solidarno s građankama i građanima Srbije’, ‘Vučićeva Srbija – Zarobljena država’ i ‘Ćale, ovo je za tebe’, ove su ljudskopravaške organizacije podržale pravo građana/građanki na prosvjed te istaknule kako stoje u solidarnosti sa svima koji se bore protiv autoritarne države i policijske brutalnosti.

‘Protest koji je započeo kao spontana nenasilna reakcija na najavu ponovnog uvođenja policijskog sat zbog COVID 19 pandemije, prerastao je u mjestimične nasilne sukobe u kojima su povrijeđeni pripadnici/pripadnice policije i prosvjednici/prosvjednice. Pravi broj prebijenih i ozlijeđenih građana/građanki vjerojatno neće biti moguće utvrditi zbog njihova straha od posljedica prijave prekomjerne upotrebe sile. Posebno zabrinjava što u uvjetima kontroliranih medija i marginalizirane opozicije prosvjedi u više gradova postaju sve nasilniji.

Napominjemo kako ekstremne nacionalističke skupine često parazitiraju na legitimnom revoltu građanki i građana i koriste ga za pogrešne ciljeve. Međutim, to nikako ne ukida legitimitet prosvjeda kao oblika građanske participacije i nužnost da se ustane protiv igranja ljudskim životima, nasilja i nepravde’, naglasile su organizatorice.

‘Obveza je Republike Hrvatske kao članice Europske unije snažnije izraziti nezadovoljstvo, ali dvojim da bi usporavanje procesa europskih integracija bilo dobro za srpske građane i građanke, kojima treba demokratizacija, vladavina prava i ubrzane europske integracije’, naglasila je Vesna Teršelić, ispred organizacije Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

1/1