>

novosti logo

Protukorupcijska farsa

Od 33 osuđujuće presude za zloupotrebu položaja i ovlasti, u deset slučajeva dosuđena je kazna zatvora, dok je kod četvero zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro

Zajedno s trojicom suosumnjičenika, USKOK i dalje istražuje bivšeg HDZ-ovog ministra uprave Lovru Kuščevića kojem je oduzet zastupnički imunitet jer je pod sumnjom da je kao načelnik Općine Nerežišće pokrenuo izmjene prostornog plana u vlastitu korist. Riječ je o koruptivnom djelu zloupotrebe položaja i ovlasti, za koje je primjerice bio optužen i bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Priznavši krivnju za aferu Planinska, pri čemu je proračun bio oštećen za 26,8 milijuna kuna, a nakon nagodbe s USKOK-om, Čobanković je umjesto kazne zatvora radio za opće dobro i tako od srpnja 2013. do kraja siječnja 2015. ogulio četiri i pol tone krumpira, očistio nepoznatu količinu luka i oprao gomilu suđa.

Dok je proces protiv Kuščevića u tijeku, zavirili smo u lanjsko izvješće Državnog odvjetništva (DORH) u kojem piše da je od ukupno 33 osuđujuće presude za zloupotrebu položaja i ovlasti, u (tek) deset slučajeva dosuđena kazna zatvora, dok je kod četvero osoba zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro, a jednoj je pravnoj osobi izrečena i novčana kazna. U najzanimljivijem dijelu DORH navodi informacije o procesuiranim počiniteljima korupcijskih kaznenih djela na raznim razinama vlasti: zbog davanja mita podignuta je tako optužnica protiv jednog saborskog zastupnika, a zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave podignuta je optužnica protiv predstojnika Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Iako DORH ne navodi imena, podsjetimo da je u prvom slučaju riječ o hadezeovom saborskom zastupniku Franji Luciću, koji je novinaru Dragi Hedlu ponudio novčanu nagradu u zamjenu za neobjavljivanje novinarskog članka kako mu na temelju informacija koje je prikupio ne bi naštetio kao zastupniku i poduzetniku. Optužnica je u ožujku ove godine potvrđena i protiv bivšeg predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tomislava Sauche, ali i njegove tajnice Sandre Zeljko, koji se terete da su nezakonito od studenoga 2013. do siječnja 2016. zarađivali na putnim nalozima i računima. Suđenje u kojem se ukupna šteta procjenjuje na milijun kuna započelo je prošloga tjedna.

Na koncu, za dva kaznena djela primanja mita donesena je i jedina osuđujuća presuda protiv Dinka Mikulića, bivšeg pomoćnika ministra branitelja za mandata Jadranke Kosor. On je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog primanja 50 tisuća eura mita koje je tražio od vlasnika tvrtke Stanoing iz Varaždina, čiji su stanovi bili ponuđeni za stambeno zbrinjavanje branitelja i drugih stradalnika Domovinskog rata.

1/1