Novosti

Kronika

Prva, pa iz Negoslavaca!

Roditeljima malog Pavla Lukića, prve bebe rođene u novoj godini u vukovarskoj bolnici, načelnik Dušan Jeckov uručio je koristan poklon - godišnju zalihu pelena

P4n5rl6jjaq596ao3it6owo3bqd

Delegacija Negoslavaca nije došla praznih ruku 

Prva beba rođena u novoj godini u vukovarskoj bolnici je Pavle Lukić iz Negoslavaca. Srećni zbog te činjenice, predstavnici ove opštine posetili su svog najmlađeg stanovnika i njegovu majku Branku i tom prilikom uručili poklon-bon za godišnju zalihu pelena.

- Ovo je jedna posebna situacija, slična onoj s trojkama koje su prošle godine rođene u našoj opštini. U svojim programima vodimo brigu o mladim osobama, deci i roditeljima te u tom smislu izdvajamo po 2000 kuna za svako novorođeno dete, a budući da su ovo primeri koji imaju poseban značaj, odlučili smo da roditeljima uručimo dodatni bon za godišnju zalihu pelena - rekao je načelnik opštine Dušan Jeckov s kojim je bio i srećni otac Jovica. Pavle je drugo dete u porodici Lukić. Rođen je 1. januara u 9 sati i 35 minuta, a pri porođaju je bio dugačak 52 centimetra i težak 4,7 kilograma.

- Porođaj je bio na carski rez. Doktori su bili odlični i sve je proteklo dobro - kaže mama Branka koja se pripremala da podoji malenog Pavla.

U opštini Negoslavci je u 2018. godini rođeno 10 beba, što je za to mesto prosečan broj unazad nekoliko godina. Iako demografska situacija nije sjajna, rukovodstvo opštine ne gubi nadu i nastoji svim raspoloživim merama da ublaži taj negativni trend.

- Činimo koliko je u našoj moći da ljudima osiguramo elementarne uslove za pristojan život. Nastojimo da pomognemo mladim porodicama, osiguravamo udžbenike i bilježnice za učenike, finansiramo troškove škole plivanja, ekskurzije, sufinansiramo prevoz učenika srednjih škola, a od ove godine ćemo dodeljivati i stipendije studentima - kaže Jeckov.

U vukovarskoj bolnici je prošle godine rođeno 399 beba, kaže specijalistkinja ginekologije i opstetricije u ovoj bolnici dr. Brankica Cikoja.

- Lepo je da načelnici opština vode brigu o svojim stanovnicima i podmlatku, a nama je izuzetno drago da se deca rađaju i da demografska slika, takva kakva jeste, barem stagnira ako se već ne popravlja. Mi se od mirne reintegracije držimo na brojci od oko 400 beba godišnje. Važno je da taj broj ne ide dole, a bili bismo srećniji da je on malo veći - kaže dr. Cikoja. Vukovarska bolnica je, napominje, vrhunski opremljena ne samo kad je u pitanju smeštaj, već i oprema.

- Imamo komforne dvokrevetne sobe, grejane, klimatizovane, a svaka soba ima svoju kupaonicu. Što se tiče opreme, tu smo u vrhu. Kod nas dolaze i porodilje iz drugih delova županije i Hrvatske, što nam je drago, ali verujem da to nije samo zbog opreme već i zbog odnosa osoblja prema pacijentkinjama - zaključuje dr. Cikoja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više