>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Prvi glas fontana

Vratio se Škoro s tisuću tamburaša, s njim su Bandić i filharmonija. U trenutku kad je gradonačelnika izveo na pozornicu, netko je iz publike glasno viknuo ‘lopove’; na sceni su se svi pravili da ne čuju, a onda je isti čovjek opet povikao ‘lopove’ – bio je to najdojmljiviji moment koncerta

Dnevnik Nove TV, 27. svibnja, 19:15

Obnašatelji dužnosti pape, generalnog sekretara UN-a i glavnog tajnika NATO-a još mogu mirno spavati, ali samo do trenutka kad će se Mislav Kolakušić kandidirati na te pozicije. Dan nakon izbora bivši sudac zamijenio je mjesto Chucka Norrisa u vicevima o svemoći: ‘Mislav ne radi sklekove, on rukama odguruje zemlju’; ‘kad se Mislav naljuti, tresne kružnim vratima’… Novopečeni profet na svako pitanje odgovara s ‘apsolutno’. Pribjegao je taktici izricanja slapova radikalnih obećanja kako bi privukao što više kategorija ogorčenih. Doktrinom šoka izaziva zaprepaštenje i šušur; tvrdnje tipa ‘bit ću premijer, ministar policije i pravosuđa’ tjeraju javnost na plebiscit o njemu, a to je najbolja propaganda. U skoro devet minuta razgovora Mislav Bago uglavnom nije mogao zaustaviti bujicu sugovornikovih riječi, često ne uspijevajući postaviti ni pitanje, a kamoli presjeći ga potpitanjem. Bagino pitanje ‘jeste li možda zbunili ili prevarili birače?’ ne spada u antologijska, što mu je Kolakušić trebao reći, ‘da, prevario sam ih’? Kolakušić će na ovoj sceni sigurno izvesti barem jednu pozitivnu promjenu – s nje će istisnuti živozidaše. Čovjek koji je kanio naslijediti Plenkovića naslijedit će Pernara, džaba mu novci, moji sinovci.

N1, 31. svibnja, 10:20

Katarina Brečić razgovara s Davorom Ivom Stierom, koji je upravo najavio svoj pohod na vrh HDZ-a, a u kadar ulijeće Ivan Pernar pa nepozvan odgovara tko je kriv što je HDZ podbacio na izborima. ‘Plenković’, urla Pernar. ‘Tko drugi nego Plenković, znaju svi da je odgovoran Plenković…’ Novinarka se staloženo i pribrano osvrće na nezvanca koji je inače prekrižio medije. ‘Gospodine Pernar, molim vas, možete li se udaljiti.’ Čim je netko povikao ‘straža’ Pernar je podvio rep i pobjegao u nepoznatom smjeru. ‘Sada je potrebno ujediniti stranku i ujediniti biračko tijelo. Ja ću na tome raditi, i ja ću to i napraviti’, nastavio je mirno Stier, koji misli dobiti izbore u HDZ-u na borbi protiv korupcije, klijentelizma i ruskih plinskih lobija, što je identično zamisli da vuk dobije šansu predvoditi čopor nudeći mu prehranu temeljenu na odrescima od soje. Simpatičan zanesenjak taj Stier, još ne zna u kakvu se stranku upisao, ali kad poraste, samo će mu se kasti.

Dnevnik Nove TV, 31. svibnja, 19:15

Sabina Tandara Knezović priprema se za svaki intervju i to se vidi: čvrsta je, upućena, zainteresirana za odgovore na svoja pitanja. U razgovoru s Natašom Novaković, nasljednicom Dalije Orešković na poziciji šefice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa – jedinoj inkviziciji za ove naše političke bezbožnike i bašibozuke, jedinoj instituciji koja radi svoj posao bez navodnika – Knezović je bila takva kakvi bi trebali biti TV intervjudžije: precizna, temeljita, upućena, oštra, ali ne i opsesivna. Nataša Novaković, kojoj je premijer dan prije prigovorio ‘sukob interesa’, očito je jako uzrujana činjenicom da joj izvršna vlast, premda je prema njoj blaža od prethodnice, ne dozvoljava da digne glavu iznad vode. Andrej Plenković nakanio je mijenjati HDZ, ali HDZ mijenja Plenkovića. Gušenje rijetkih djelotvornih institucija ne nosi dobro ovoj zemlji, tko god mu bio akter i iz kakvih god pobuda radio. Ozbiljne studije o razvoju pokazuju da su razvijene one zemlje koje imaju mrežu neovisnih i djelotvornih institucija, propadaju one koje ih nemaju, neovisno o tzv. resursima. Resursi sami po sebi ne znače ništa. Venezuela ima druge najveće zalihe nafte na svijetu pa propada, Kuba i Jamajka imaju ljepše more od nas, ali ne ide im.

Koncert Miroslava Škore, HRT, 31. svibnja, 21:00

Vratio se Škoro s tisuću tamburaša, s njim su Bandić i filharmonija. Škoro nije škorojević u politici, bio je istaknut hadezeovac, član stranke koja dvadeset godina čvrsto drži vlast u ovoj zemlji, a stalno pjeva naricaljke o odlasku ljudi iz Hrvatske, sudovanju kojekakvih tuđinaca i tako dalje i tomu slično, kao da su u dubokoj ilegali ili ne daj bože emigraciji. Drže sve sudove, drže sve javne medije, drže HAZU, drže Kaptol ili Kaptol drži njih, svejedno, drže Udbu ili Udba drži njih, svejedno, drže ekonomiju, drže sve – i opet su im neki drugi krivi!? U trenutku kad je Škoro izveo na pozornicu Milana Bandića, netko je iz publike glasno viknuo ‘lopove’; na sceni su se svi pravili da ne čuju, a onda je isti čovjek opet povikao ‘lopove’, i to je bio najdojmljiviji moment koncerta. Bio je to, prema našem mišljenju, prvi glas koncerta, dobro je da nije bilo spikera koji bi ga zagušio.

Vijesti, RTL i Dnevnik, HRT, 1. lipnja

Slučajni junak sinoćnjeg Škorina koncerta, na kradilištu žičare čije je otvorenje obećao 2018., opet briljira. Na pitanje novinara je li mu u 19 godina vladavine najgori bio boravak u istražnom zatvoru u Remetincu, Bandić kaže da je ‘svatko tko u hrvatskoj politici nešto vrijedi, bio najmanje tri mjeseca u zatvoru’. Takva su u djelatnoj politici samo trojica – on, Čačić i Glavaš. Svi drugi dakle ne vrijede. No u ‘Temi dana’ – Vladinom promo-kutku – voditeljica Bandiću ni ne postavlja pitanje o toj jezivoj izjavi koja cijelu hrvatsku političku scenu predstavlja kao rehabilitacijski postupak za bivše osuđenike. Javni mediji katkad padaju niže od javnih dužnosnika.

1/2