Novosti

Kultura

Први пa успjeшни

У Бjeлoвaру су први пут oдржaни сaдржajнo бoгaти "Дaни српскe културe" у oргaнизaциjи Виjeћa српскe нaциoнaлнe мaњинe грaдa Бjeлoвaрa, удругe СKЦ Пaвлe Сoлaрић и уз пoдршку члaнoвa СKД Прoсвjeтa пoдoдбoр Бjeлoвaр

Large dsk bjelovar.info

Požarevačka predstava "San o Mileni" (foto Bjelovar.info)

Trodnevna manifestacija "Dani srpske kulture", održana je od 21. do 23. lipnja po prvi put u Bjelovaru u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine grada Bjelovara, udruge SKC Pavle Solarić i uz podršku članova SKD Prosvjeta pododbor Bjelovar. U priređenom programu podjednako su uživali odrasli i djeca, a osim kulturno umjetničkog programa proslavljena je i slava Vijeća - Silazak Svetog Duha na apostole - Pedesetnica.

Na samom otvorenju manifestacije, Bjelovarci su imali priliku pogledati predstavu "San o Mileni" u izvedbi kazališne udruge Artista i u produkciji Pozorišta Požarevac iz Srbije. Glumačka ekipa gledateljima je predstavila komad o životu srpske slikarice Milene Pavlović Barili. Predstavu su dan prije izveli u zagrebačkoj Gavelli, a u Bjelovaru su ju ponovili u Domu kulture te oduševili publiku.

Vanja Ficnar, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Bjelovara, kazao je medijima na otvorenju da ovo Vijeće već dvanaest godina egzistira u Bjelovaru, da je prošle godine podmlađeno, a da se sama ideja za organiziranje "Dana srpske kulture" rodila ove zime.

- To smo predložili našem gradonačelniku Dariju Hrebaku koji je ideju objeručke prihvatio i dao nam podršku. Nastala je također ideja da Bjelovaru poklonimo besplatnu predstavu i da započnemo tu tradiciju. Ako to zaživi, bit će jako lijepo da ovaj grad obogatimo još jednim kulturnim događajem - rekao je Ficnar.

Manifestaciju je zvanično otvorio pisac i odvjetnik Radovan Dožudić, nakon čega je publika uživala izvedbi mladih koji su recitirali pjesme najpoznatijih srpskih autora, a djeca koja pohađaju vjeronauk pri hramu Svete Trojice u Bjelovaru, izvela su glazbenu točku. Isto veče, za goste Vijeća, uslijedila je večera uz pozdravni govor predsjednika te obred rezanja slavskog kolača i kratko obraćanje jereja Stefana Maksimovića, paroha bjelovarskog.

Sljedećeg dana, već od prijepodnevnih sati, u programu su uživali najmlađi posjetitelji, za koje su bile priređene predstava i radionica pod nazivom "Biberče", u izvedbi glumice Svetlane Patafte i produkciji teatra Puna kuća. Ljubitelji umjetnosti i ikonopisanja mogli su u Srpskom kulturnom centru Pavle Solarić pogledati izložbu "Ikone manastira Pakra", te poslušati predavanje autora knjige "Manastir Pakra u Slavoniji", protojereja-stavrofora Luke Bosanca. Posjetitelji su imali jedinstvenu priliku vidjeti reprodukcije ikona iz manastira te posvjedočiti kulturno-umjetničkoj važnosti ovog manastira.

Poseban interes Bjelovaraca drugog dana izazvalo je predstavljanje nove, šeste po redu, knjige Radovana Dožudića zbirke kratkih priča "Deminutivi". "Dani srpske kulture" završeni su u nedjelju, 23. lipnja kada se veliki broj ljudi okupio u hramu Svete Trojice u Bjelovaru, gdje je Svetu Liturgiju služio Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske. "Dana srpske kulture", završeni su ispred hrama gdje su nastupila djeca koja pohađaju vjeronauk, a predstavio se i Pododbor Prosvjete iz Daruvara sa pjevačkom točkom i spletom igara.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više