Novosti

Politika

Prvi put nakon Oluje ustaškim grafitima išaran spomenik u Grabovcu + VIDEO i FOTO

Između 12. i 13. aprila nepoznati počinioci ustaškim porukama oskvrnuli su spomenik žrtvama masakra počinjenog u Banskom Grabovcu na Baniji krajem jula 1941. godine. Njihov čin naišao je na nepodijeljenu osudu stanovništva, bez obzira na nacionalnost

Nepoznati počinioci između 12. i 13. aprila ustaškim grafitima išarali su spomenik žrtvama ustaškog masakra u selu Banski Grabovac kod Petrinje. Po izjavama predstavnika srpske zajednice i antifašista iz ovog kraja, ovo je prvi događaj te vrste nakon Oluje. Veličanje propalog režima naišlo je na nepodijeljenu osudu stanovništva, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Osim na metalnim pločama na spomeniku, ustaški grafiti ispisani su i na postolju gdje se polažu vijenci.

- Ovdje žive i Srbi povratnici i Hrvati koji su se doselili iz drugih krajeva, a naši odnosi su jako dobri. Do sada nije bilo nikakvih trzavica niti smo imali slične incidente - rekao je za Novosti Radoslav Šteković, član gradskog Vijeća srpske nacionalne manjine, koji je zatekao oskrnavljeni spomenik nad masovnom grobnicom u kojoj leži 1.240 žrtava masakra počinjenog krajem jula 1941.

- Što se dogodilo vidjeli su i Hrvati koji su prolazili i zgražali se, pa se nadam da će policija, koju smo obavijestili, pronaći krivce. Inzistirat ćemo i da spomenik bude saniran u čemu ćemo, vjerujem, imati podršku gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića s kojim imamo dobre odnose - rekao je Šteković.

Ovaj čin zaslužuje osudu svakog normalnog čovjeka, osim onih koji su tim grafitima oskrnavili uspomenu na žrtve i koji se valjda time ponose, kazao je za Novosti predsjednik Mjesnog odbora Jelenko Radmanović koji je s još nekoliko mještana čekao policiju da obavi uviđaj. I on je ponovio da je to u preko 20 godina prvi incident na spomeniku žrtvama masakra.

Na pitanje ima li u ovom kraju ljudi, naglasio je da njegov Mjesni odbor pokriva četiri sela s preko 420 stanovnika, od kojih je u Grabovcu njih 120. – Znači ima ljudi koji tu žive i pored svih problema, o čemu se, kao i o ovom kraju uopće, malo zna - rekao je Radmanović.

Predstavnici Udruge antifašista Petrinje, čiji je odnedavni predsjednik Nikola Nožinić, također su bili na licu mjesta osuđujući ovo nedjelo.

- Nešto slično desilo se prije sedam-osam godina kad je u Moštanici nakon obnove spomenika uklonjena petokraka, ali to smo sanirali. Vjerujem da će petrinjski Komunalac uspješno obrisati i ove grafite - rekao je za Novosti Nožinić.

Naši sugovornici naglašavaju težinu djela, s obzirom da je država prisustvom visokih državnih rukovodilaca ili njihovih izaslanika, pripadnika Hrvatske vojske i predstavnika lokalnih vlasti na komemoracijama, uz predstavnike Srba i antifašista, pokazala da poštuje ove žrtve. Upravo zato, osim nepodijeljene osude, očekuju da se počinioci uhvate. Kažu i da misle da se ne radi o mještanima, nego o osobama koje su došle u ovaj kraj da provociraju nerede.

Podsjetimo, 42 ustanika iz sela Vlahović, Gornji Drenovac, Veliki Šunjar, Liščani i Banski Grabovac, pod komandom Vasilja Gaćeše u noći s 23. na 24, jula napali su općinu, željezničku stanicu, ciglanu i stražarnicu u Banskom Grabovcu, što je bila prva akcija banijskih antifašista. Zbog ustaškog pojačanja morali su se sa zaplijenjenim oružjem povući na Šamaricu, nakon čega je od 24. do 26. jula uslijedio masakr Srba iz Banskog Grabovca i okolnih sela koji su skupljani i dovođeni na stratište. Ta sela su poslije spaljena. Ubijeno je 1.285 osoba, s tim da su se neki mještani uspjeli spasiti iz iskopanih jama. Stotinjak metara od spomenika žrtvama podignut je i spomenik Plamen ustaničkoj akciji koji je odavno miniran, a sakupljači sirovina odnijeli su metal od kojeg je bio napravljen.

Na linku ovdje možete pogledati kako je Hrvatska 'proslavila' 10.travnja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više