>

novosti logo

Piše N.J.

Prvi put nakon rata obilježena godišnjica oslobođenja Pakraca

Naredne godine skup će održati i na preuređenom gradskom trgu u Pakracu kod spomenika Ranjeni borac, koji je ipak ostao u centru grada, najavio je zamjenik gradonačelnika Pakraca Nikola Ivanović

U organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Pakrac – Lipik i uz podršku srpske zajednice u Pakracu i okolnim selima Kraguju i Brusniku 13. septembra obilježena je 75.godišnjica oslobođenja Pakraca.

Vijenci su položeni na spomen kosturnici u Pakracu, spomeniku žrtvama u Kraguju i na spomenicima u Brusniku, jednom od sela u kojem je bio centar NOB-a i mjestu gdje je osnovan prvi Narodno-oslobodilački odbor u Slavoniji. Tom prilikom prisutnima su se obratili i predstavnici Srba i antifašista koji su evocirali uspomene na događaje iz NOB-a, a posebno na oslobađanje Pakraca i Lipika, kada je poginulo 60 partizana, pripadnika 40. divizije NOVJ-a i Posavskog odreda koji je djelovao pri 6. korpusu NOVJ.

- Ovo je prvi put da se od početka 90-ih obilježava godišnjica oslobođenja Pakraca, rekao nam je predsjednik VSNM Požeško slavonske županije i zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović, ističući atmosferu na skupu kojem je prisustvovalo preko 50 ljudi iz Pakraca, Lipika, Požege i Daruvara.

- Naredne godine skup će održati i na preuređenom gradskom trgu u Pakracu kod spomenika Ranjeni borac koji je ipak ostao u centru grada, najavio je Ivanović.

1/2