Novosti

Društvo

Prvo dinamitom pa HDZ-om

Gračac je sljedeći na popisu općina i gradova u kojima HDZ-ove vlasti namjeravaju ukloniti ionako razvaljeni partizanski spomenik

Umjesto da bude saniran i obnovljen, kako su predlagali Konzervatorski ured u Zadru i policija, spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u centru Gračaca po svemu sudeći bit će srušen. Prema riječima zamjenice načelnice općine Gračac Rajke Rađenović (SDSS), na njegovom rušenju inzistira načelnica Nataša Turbić (HDZ) koja je, prepričava Rađenović, kazala da će se ‘ako ima Boga i pravde’ spomenik maknuti iz parka i da tamo uopće nije trebao biti postavljen. Zapravo, teško je reći da se radi o spomeniku s obzirom da je od nekadašnjeg spomen-obilježja s kipom neznanog junaka i stihovima Jovana Jovanovića Zmaja iz pjesme ‘Svetli grobovi’ nakon miniranja ostao samo postament s oštećenim granitnim pločama. HDZ-ova vlast je u Parku dr. Franje Tuđmana, u kojem je spomenik, napravila dječje igralište, tako da njegovu deložaciju Nataša Turbić opravdava sigurnošću djece. Kako objašnjava Rajka Rađenović, za pomoć u organizaciji sastanka s načelnicom oko ovog pitanja obratio joj se predsjednik Udruženja antifašističkih boraca Gračaca Dragan Rodić.

- Načelnica je taj sastanak uporno izbjegavala, pravdajući se obavezama i umorom. Kad sam joj kazala o čemu se radi, drsko mi je rekla da će ‘ako ima Boga i pravde’ taj spomenik biti maknut iz parka, s obzirom da predstavlja opasnost za djecu na igralištu. Mislim da je igralište namjerno upravo tamo napravljeno kako bi se olakšalo definitivno skidanje spomenika. Rekla mi je također da nikakva sanacija ne dolazi u obzir, da se obratila Konzervatorskom odjelu u Zadru i da njoj nitko neće govoriti što će se raditi na javnim općinskim površinama. Ta me izjava zaprepastila. Kako je moguće da netko tko je ovdje došao prije 20 godina na takav način pljuje po našim precima? Stihovi Jovana Jovanovića Zmaja iz pjesme ‘Svetli grobovi’, koji su bili ispisani na spomeniku, jasno nam poručuju da nije bilo naših predaka, da ne bi bilo ni nas. Zato moramo svi zajedno sjesti i donijeti odluku, a ne da ona to radi samostalno - govori Rajka Rađenović.

Udruženje antifašističkih boraca još se 2018. godine obratilo Konzervatorskom odjelu u Zadru oko sanacije za što su dobili zeleno svijetlo, ali su problem bile financije. Iste godine UABA se javila na općinski javni natječaj za financiranje javnih potreba u sportu, kulturi i socijalnoj skrbi na kojem predvidljivo – nije prošla. Na problem spomenika u rujnu 2018. upozorila je i Policijska uprava Zadarske županije, granična policija Gračac, tražeći od Općine da sanira oštećeni spomenik.

- Na taj dopis Općina nije reagirala, pa je policija – kako sam doznala od komunalnog redara – prošli mjesec ponovno poslala dopis zatraživši da se spomenik žurno sanira ili da ga se na drugi način osigura kako ne bi došlo do neželjenih posljedica za djecu. Na stav policije nemamo prigovora, osim u onom dijelu gdje kažu da je do oštećenja došlo zbog atmosferskih prilika, što nije točno, s obzirom da točno znamo tko ga je i kada uništio. Ali ne želimo se time sada baviti, nego nam je cilj odati počast ljudima koji su ostavili traga u našoj istoriji, ljudima koji su se borili za slobodu i ideale pa ne vidimo razloga da se sada spomenik makne. Također treba reći, kad već govorimo o ugrožavanju, da u Srbu i Gračacu ima kuća i zgrada koje se svaki čas mogu srušiti na što godinama bezuspješno upozoravamo - kaže Rajka Rađenović za Novosti.

Stav oko ovog pitanja pokušali smo doznati od načelnice Nataše Turbić. Njoj smo najprije poslali e-mail na koji nismo dobili odgovor, pa smo je kontaktirali putem mobitela. Kad smo se predstavili, kazala je da se nalazi u gužvi i da će se javiti poslije. Do zaključenja ovog teksta to nije učinila.

Za razgovor nije bio raspoložen ni Rodić iz UABA-e koji je kazao da ima premalo informacija za bilo kakav komentar. Kad ih više nema na postamentu, red je barem da se ovdje prisjetimo Zmaj Jovinih stihova iz ‘Svetlih grobova’: Kroz vekove, kroz maglinu/ Ded unuku, otac sinu,/ Borac borcu dovikiv’o:/ Gde ja stadoh - ti ćeš poći!/ Što ne mogoh - ti ćeš moći!/ Kud ja nisam - ti ćeš doći!/ Što ja počeh - ti produži!/ Još smo dužni - ti oduži.

Društvo

Tema

Small 1

Wolt je unaprijedio uvjete rada

Tvrtka Wolt uputila je reagiranje i ispravak dijela informacija iz članka "Radnički rewolt", objavljenog u pretprošlom broju Novosti, u petak, 12. svibnja, na stranicama 10 i 11. Njihovu reakciju prenosimo bez intervencija

piše WOLT

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više