>

novosti logo

Piše D.G.

Pucanj u stopalo

Nestankom Tomislava Karamarka i Domoljubne koalicije laknulo je i četirima pravobraniteljicama. Kaubojskim rječnikom kazano, za sada su one i dalje u sedlu, a domoljubni ‘revolveraši’ su si propucali stopalo

Nestankom Tomislava Karamarka i njemu pridruženih nacionalističkih strančica iz tzv. Domoljubne koalicije, dakle onih koji su u nekoliko mjeseci vladanja izazvali kaos u državi, laknulo je vjerojatno i četirima pravobraniteljicama. Ideološka nesnošljivost koju su spomenuti akteri iskazivali posebno prema radu pučke pravobraniteljice Lore Vidović i pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić, a nešto manje ili manje zapaženo prema radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, kulminirala je sredinom ove godine, kad HDZ-ova saborska većina nije prihvatila izvješća o radu dvije prvoimenovane pravobraniteljice, što je presedan u samostalnoj Hrvatskoj.

U medijima se spominjalo da je to bio uvod u smjene navedenih pravobraniteljica, što su one uglavnom mirno prihvaćale, uvjerene zapravo da se nije valorizirala kvaliteta njihovog rada, već da se ideološki ne uklapaju u profil svojih ‘progonitelja’. Obje su naime bile imenovane u vrijeme SDP-ove saborske većine: Lora Vidović, koju su HDZ-ovci i članovi notorne strančice Hrast u Saboru prozivali da izvješćem pogoduje SDP-u, imenovana je 2013., a Ivana Milas Klarić 2014. godine. Potonja je k tome sudjelovala u izradi Obiteljskog zakona koji je Ustavni sud 2015. suspendirao, što je također bio trn u oku HDZ-ovim, ali i Mostovim zastupnicima, koji su ostali suzdržani, što je Milas Klarić za ‘Novosti’ ocijenila kao još gore držanje.

Nešto bolje je prošla Višnja Ljubičić, čije je izvješće prihvaćeno iako su bila 53 suzdržana glasa, dok je Anki Slonjšak istekao osmogodišnji mandat. Međutim, Vlada je na posljednjoj sjednici ponovno predložila njeno imenovanje, o čemu će odlučivati Sabor. Kaubojskim rječnikom kazano, za sada su sve četiri pravobraniteljice i dalje u sedlu, dok su si domoljubni ‘revolveraši’ propucali stopalo.

1/1