Novosti

Politika

Pučka pravobraniteljica: Trebalo bi ograničiti isticanje vjerskih simbola u javnim ustanovama

Ured pučke pravobraniteljice odgovorio je na upit Ivana Zidarevića, aktivista kojeg su napali desničarski portali zbog dopisa Osnovnoj školi Dugave

C3b69tj65mu8stimb7f5dkxi6hx

(foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Aktivist Ivan Zidarević, kojeg su u lipnju napali desničarski portali Narod.hr i Kamenjar.com zbog dopisa koji je uputio na adrese nekoliko institucija, dobio je odgovor iz Ureda pučke pravobraniteljice na temu vjerskih simbola u osnovnim školama.

Naime, spomenuti desničarski mediji na svojim stranicama prozvali su Zidarevića jer je uputio pismo ravnatelju Osnovne škole Dugave te potom Pravobraniteljici za djecu i inspekciji Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog raspela koje se nalazi u prostorijama te obrazovne ustanove.

U odgovoru pravobraniteljice Lore Vidović se navodi kako u Republici Hrvatskoj isticanje vjerskih simbola u javnim ustanovama nije zakonski regulirano te da za sada nema ni prakse Ustavnog suda niti prakse Europskog suda za ljudska prava u odnosu na RH. Isto tako pučka pravobraniteljica navodi kako ne postoji niti konsenzus europskih država po tom pitanju. Ipak, u svom zaključku pravobraniteljica daje za pravo Zidareviću, koji je smatrao da postavljanje križa u osnovnoj školi predstavlja kršenje Ustava.

’S obzirom na to da hrvatski pravni sustav s jedne strane jamči vjerske slobode, zbog čega država mora svojim građanima i vjerskim organizacijama jamčiti pravo izražavanja vjeroispovijedi simbolima, s druge strane Ustav traži od države da bude odvojena od vjerskih organizacija. Stoga bi u cilju nediskriminatornog postupanja prema svoj djeci, odnosno djelatnicima u odgojno-obrazovnim ustanovama, isticanje vjerskih simbola u zajedničkim prostorijama tih ustanova, pa tako i u zajedničkim prostorijama svih drugih javnih ustanova, trebalo ograničiti’, stoji u odgovoru Ureda pučke pravobraniteljice.

Podsjetimo, Zidarević je na molbu roditelja iz te škole odlučio uputiti dopise javnim institucijama pitajući ih da li križ u osnovnoj školi predstavlja kršenje Ustava, a potom su ga desničarski portali prozvali, ističući njegove aktivnosti te činjenicu da je srpske nacionalnosti i gej. Nakon toga je Zidarević primio niz prijetnji koje je prijavio policiji.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više