>

novosti logo

Kronika Kronika

Pumpe za vatrogasce

Dobrovoljna vatrogasna društva sa područja opštine Erdut u poslednje vreme imaju pune ruke posla. Zbog učestalih kiša koje stvaraju probleme s oborinskim i podzemnim vodama vatrogasci su u kratkom periodu imali nekoliko intervencija. Kako bi im olakšala posao, opština Erdut je za četiri DVD-a; u Dalju, Erdutu, Bijelom Brdu i Aljmašu, obezbedila nove pumpe za ispumpavanje vode.

- Osim imovine ponekad su ugroženi i ljudski životi. Moramo biti na usluzi građanima. Rad DVD-a je vrlo kvalitetan i dobar, a ove pumpe su jedan mali podstrek od strane opštine - kaže načelnik Jugoslav Vesić.

- Imamo problem na samom ulazu u Dalj gde se sleva voda s planine i njiva. U delu Erduta voda ulazi u dvorišta, a u jednom je bilo preko 70 cm. Dečki iz DVD-a Erdut i Bijelo Brdo uspešno su odradili tu intervenciju i spasili ljudima imovinu. Sve je trajalo četiri sata uz pomoć tri pumpe, a sada ćemo s još četiri pumpe, uveliko smanjiti vreme trajanja intervencije - kaže Mijo Nemet, zapovednik DVD-a Dalj i dodaje kako su, uprkos kiši, imali i jedan požar.

- Iste noći, nakon što je u pola jedan završena intervencija u Erdutu, stigla je dojava o požaru objekta u Dalju. Vatrogasci su za 12 minuta izašli na intervenciju. Nadamo se da ćemo ubuduće imati što manje intervencija, a da ćemo opremu i vozila više koristiti za vežbe i za rad s našom decom u DVD-u - kaže Nemet. Godišnje se na području erdutske opštine događa 30-tak intervencija kako požarnih tako i tehničkih koje podrazumevaju ispumpavanje vode, vađenje životinja iz bunara, pranje saobraćajnica i slično. Zbog toga je vatrogascima neophodna kvalitetna oprema kako bi mogli odgovoriti svakom izazovu.

- Opremljenost je na solidnom nivou, ali naravno da uvek može bolje i više. Radili smo na kupovini vozila, obnavljanju opreme, izgrađivali smo i popravljali naše vatrogasne domove - ističe načelnik Vesić i dodaje da za potrebe svoja četiri dobrovoljna vatrogasna društva, opština Erdut godišnje iz budžeta izdvaja između 400 i 500 hiljada kuna.

1/1