Novosti

Kronika

Pun pogodak

Dvorište glinske kuće Letić pretvoreno je u sajmište na čijim je štandovima svatko mogao pronaći nešto za sebe. Pomoć preostala nakon potresa, od odjeće i obuće do školskog pribora, dijeljena je brojnim posjetiteljima

Large buvljak glina   2

Živahna atmosfera u Glini

Ja sam iz Majskih Poljana, gotovo svakoga dana sam u Glini, a ne sjećam se da je ovdje ikada organizirana akcija poput današnje: buvljak u najstrožem središtu grada sve je iznenadio, pogotovu stoga što na njemu svatko može pronaći nešto za sebe te uživati u krafni i dobrodošlici. Izabrala sam za djecu školski pribor i hrpu igračaka kojima ću ih razveseliti, a pritom novac nitko nije spominjao – kazala nam je protekle nedjelje Smiljana Kukoleča, jedna od brojnih posjetiteljica prvoga glinskoga buvljaka.

Njezine riječi potvrđuju da je taj svojevrsni sajam, zajednička akcija Srpskog narodnog vijeća i Srpskog demokratskog foruma, bila pun pogodak: sva preostala roba koju je Vijeće od banijskog potresa prikupljalo u svom vrginmoškom skladištu bila je izložena u dvorištu glinske kuće Letić, kako bi svatko u šarolikoj ponudi stvari i proizvoda mogao izabrati i uzeti što mu je potrebno.

Za svakog ponešto - Smiljana Kukoleča

- Izložili smo odjeću i obuću, deke i posteljinu, školski pribor i igračke, konzerve i druge trajne prehrambene proizvode. Tu je i naš odbor za dobrodošlicu koji na svom štandu nudi krafne, piće i promotivne materijale vezane uz predstojeći popis stanovništva. Ovo je prva ovakva akcija u ovome kraju, a kroz nju promoviramo i kuću Letić koja bi doskora trebala postati srpski kulturni centar oko kojeg će se okupljati ne samo naša glinska zajednica nego i cijela Sisačko-moslavačka županija. Dakle, ovo je naš prvi, ali ne i posljednji buvljak u Glini – tumačila je Jelena Nestorović, predsjednica SDF-a.

Što je najvažnije, nitko od posjetiteljica i posjetitelja glinskog buvljaka nije morao plaćati ulaznicu ili pokazivati dokument kojim bi potvrdio svoje prebivalište, adresu, dob, građansku, stranačku, nacionalnu ili kakvu drugu pripadnost. Kao i nakon razornog lanjskog potresa, pomoć je bila na raspolaganju svakome kome je potrebna i to u obliku koji mu treba; valjalo je samo došetati do prostranog dvorišnog 'trga' pretvorenog u veselo i šaroliko sajmište te s postavljenih štandova odabrati nešto za sebe, svoje ukućane ili prijatelje, te pritom život, bar na trenutak, zasladiti ukusnom krafnom. I sve to za nula kuna. Ivan Borić nije krio svoje oduševljenje nedjeljnim događanjem.

Čizme po mjeri - Ivan Borić

- Stari sam Glinjanin, ali ne pamtim ovdje ovakve zanimljive i simpatične, a nadasve humane akcije: čestitke svima koji su je osmislili i organizirali! Šećući gradom, uočio sam gužvu, pa radoznalo ušao u dvorište da vidim o čemu se radi, a mlada žena koja mi je prišla pozvala me odmah da izaberem što mi se sviđa. Brzo sam ugledao potpuno nove čizme, koje su, eto, upravo moj broj, pa ih sada nosim kući sretan što sam besplatno dobio obuću koja po dućanima više nije baš jeftina, pogotovu ona zimska. Jako me obradovala takva 'trgovina', pa ću još malo razgledati ponudu, iako su mi već čizme pun pogodak -  kaže taj posjetitelj buvljaka.

Kišica koja je s vremena na vrijeme sipila nije utjecala ni na atmosferu ni na promet: vrijedni i vješti volonteri učas bi najlonima prekrili osjetljiviju robu da je ne ošteti koja veća kap, pa se vedra razmjena nastavljala kao da je najsunčaniji dan ovog ionako vrelog ljeta. Iz Klasnića je na buvljak u Glini došla i Ljuba Brajdić.

- Ovo je vrlo neobična akcija, oduševljena sam sajmom na kojem svatko može naći nešto za sebe i svoje ukućane! Za cijeli sam događaj doznala od kćeri koja je obavijest pronašla na internetu, pa mislim da ubuduće ne bi bilo zgorega po okolnim selima postaviti barem po plakat s najavom, jer bi tako u Glinu dolazilo još više naroda. Evo, ja danas pronađoh čizme za muža i darove za djecu - rekla nam je razdragana žena. 'Jednosmjernu' nedjeljnu trgovinu nije propustila ni Mirjana Olujić, dožupanica Sisačko-moslavačke županije.

Darovi za djecu - Ljuba Brajdić

- Akcija je pun pogodak: ne samo da građanke i građanke mogu pronaći nešto za sebe. U svemu su vrlo važni ostvareni kontakti, susreti i druženja. Posebno me veseli što su je potaknuli i organizirali najmlađi iz naše zajednice, oni koji je i provode. To znači da naša mladost malo-pomalo preuzima inicijativu, pa raduje spoznaja da će naša kulturna baština i nacionalni identitet ostati u tako dobrim rukama. Ugodno sam iznenađena i time što je posjećenost veća od očekivane i to unatoč kišnom danu -  kazala je dožupanica. Draga Baždar iz Selišta kaže da ovakvo događanje pomaže mnogima, a Đuro Baltić iz Balinca, koji će kući s novom zimskom odjećom i još nekim sitnicama, potvrđuje njezine riječi.

Kako je buvljak održan na prestižnoj glinskoj adresi, u dvorištu kuće znamenite porodice Letić, zamolili smo Igora Mrkalja, povjesničara iz Arhiva Srba u Hrvatskoj, da nam kaže štogod više o prošlosti grada i te građevine.

- Ova velika kuća u čijem se dvorištu danas održava ovo zanimljivo i korisno događanje pripadala je čuvenoj glinskoj obitelji. Nedavno je zgradu kupilo Srpsko narodno vijeće, kako bi ta reprezentativna mala palača u skoroj budućnosti još bolje poslužila dobrobiti cijele zajednice. Građena je potkraj 19. stoljeća i u to je doba pripadala porodici Detoni, koja će na njoj s početkom sljedećeg vijeka nadograditi kat. Potom je 1927. godine, prodana Iliji Letiću, koji u njoj pokreće svoju pekarnicu. Nažalost, Ilija je prvi glinski Srbin kojeg će na kućnom pragu ubiti ustaše, već 11. maja nesretne 1941. Nakon oslobođenja, njegova supruga Marija s dijelom porodice nastavlja živjeti ovdje sve dok kuća nije prodana SNV-u, čime joj je, uvjeren sam, osigurana svijetla budućnost – kaže nam jedan od vrsnih znalaca duge historije svog naroda.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više