>

novosti logo

Pupovac: Borimo se protiv nacionalizma koji se nudi kao spas za EU

U Evropskom parlamentu borit ćemo se protiv onih koji vuku zemlju prema nazad i koji ne mijenjaju Hrvatsku i Evropu, nego je unazađuju i ruše, istaknuto je na predstavljanju izbornog programa SDSS-a

Samostalna demokratska srpska stranka u petak je najavila početak kampanje za nadolazeće izbore za Evropski parlament. Milorad Pupovac, predsjednik stranke, naveo je razlog zbog kojih SDSS kao jedina manjinska parlamentarna stranka izlazi na te izbore.

- Neki pitaju ‘zar i vi idete na izbore’. To pitanje zaslužuju mnoge od 33 liste, ali SDSS ne, jer imamo potencijal u biračkom tijelu i razvijat ćemo ga tokom kampanje - rekao je Pupovac, predstavivši predizborni slogan ‘Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj’.

- O tom pitanju ovisi obim slobode i normalnosti u Hrvatskoj, ali i njena evropska budućnost. Za cilj imamo normalnu Hrvatsku i borimo se protiv predrasuda i stigmatizacije. U Evropskom parlamentu borit ćemo se protiv onih koji vuku zemlju prema nazad i koji ne mijenjaju Hrvatsku i Evropu nego je unazađuju i ruše. Na netoleranciji i mržnji se ne gradi patriotizam, nego prostor za sukobe nejednakost, nestabilnost i neustavnost - rekao je predsjednik SDSS-a.

- Borili smo se da Hrvatska uđe u EU, a sada se borimo protiv nacionalizma koji se nudi kao spas za Evropu i Hrvatsku. Znamo kako je to ‘spašavanje’ ranije završilo - kao pakao za Hrvatsku i Evropu. Zalažemo se za evropsku Hrvatsku uzdignute glave, tako i da Srbi u Hrvatskoj budu uzdignute glave - kazao je on i dodao da u Hrvatskoj postoje ljudi kojima smeta što Srbi učestvuju u hrvatskom političkom životu i koji organiziraju referendume koji bi to ukinuli.

- Postoje i oni koji podržavaju referendume za smanjenje prava manjina, ali ne bi podržali referendume za prava radnika. Postoje oni koji smatraju da ćirilica ne može biti ravnopravna s latinicom, pa se ona proganja i stigmatizira u Hrvatskoj, ali se podržava i afirmira u Evropi. U Evropskom parlamentu ćemo biti najbolji predstavnici, ne samo Hrvatske i njenih građana, nego i okolnih država - Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije koje nastoje ući u EU. Kao što smo Hrvatskoj pomogli da postane članica Unije, tako ćemo pomoći tim zemljama da uđu u EU - poručio je Pupovac.

Sveučilišni profesor Dejan Jović koji se nalazi na izbornoj listi SDSS-a, podsjetio je na gorka iskustva raspada Jugoslavije s kraja 1980-ih i početka 1990-ih. Kazao je da težnje za slabljenjem i raspadom Evropske unije, kao što je to slučaj s Brexitom, uvelike podsjećaju na to razdoblje.

- Srećom, EU se za sada drži dobro, ali se sada Velika Britanija, koja je izglasala Brexit, suočava s izazovima. Borimo se za sve koji se trude da u EU bude bolje - rekao je Jović i ukazao na postojanje opasnosti za male zemlje koje nisu članice Unije od dominacije drugih aktera kao što su Rusija, Turska, Kina, Trumpov SAD, a u budućnosti možda i Velike Britanije, kojima je u interesu da oslabe EU i da ona bude manje slobodna i liberalna.

- Važno nam je kakva je EU i zato smo kritični prema njenim potezima i nezadovoljni odnosom prema manjinama. Za prava malih nacija i manjina ne smije se boriti samo u Bruxellesu, nego se za afirmaciju kulture i identiteta manjina treba boriti i kod kuće. Hrvatska je i do sada imala predstavnike u Evropskom parlamentu koji su se bavili Ukrajinom, ali koji nisu bili zabrinuti zbog manjinskih problema u našoj zemlji. Desnica govori o Evropi nacija i tradicija, a možemo zamisliti kako će reagirati na pojavu ćirilice na džambo plakatima na javnim mjestima. S druge strane, ljevica koja govori o ravnopravnosti ima priliku da to pokaže u praksi. Mi se borimo za Hrvatsku i Evropu svih građana i pozivamo, ne samo Srbe, nego i sve građane u Hrvatskoj i drugim zemljama Evrope, da glasaju za nas - podvukao je Jović.

Pupovac je najavio da će kampanju početi u Slavoniji, a Boris Milošević u Dalmaciji. Na pitanje o troškovima, izrazio je očekivanja da će stranka donacijama uspjeti skupiti 500.000 kuna za pokrivanje troškova kampanje.

Predstavljen je i propagandni materijal, od vrećica i kemijskih olovki do bočica rakije s natpisom ‘Žestoko za prava manjina’.

1/2