Novosti

Društvo

Пупoвaц чeститao Пoрфириjу нa избoру зa пaтриjaрхa СПЦ-a

"Mир и мирaн живoт зa свe Србe нa прoстoру рaтoм рaзoрeнe нeкaд зajeдничкe зeмљe, пoмирeњe сa свимa кojимa су Срби нaниjeли бoли и сa свимa кojи су Србимa нaниjeли бoли, сурaдњa сa свимa кojи имajу свиjeст дa сaмo крoз сурaдњу мoжeмo бити вeћи нeгo штo jeсмo и слoбoдниjи нeгo штo jeсмo, тo су бoлнa и нeриjeткo нeпojмљивo вeликa искушeњa кoja нaс вeжу и кoja ћeмo и дaљe диjeлити с Вaмa", нaписao je Пупoвaц у чeститци

Large patrijarh

Патријарх Порфирије (foto M.M./ATAImages/PIXSELL)

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac čestitao je zagrebačko-ljubljanskom mitropolitu Porfiriju na izboru za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve i ustoličenju u tron sv. Save.

Pupovac je istaknuo da su iskušenja koja je dijelio s narodom u Hrvatskoj bila teška, a da će iskušenja koja će odsad dijeliti sa cijelim srpskim narodom biti bolno i ponekad nepojmljivo velika.

"Mir i miran život za sve Srbe na prostoru ratom razorene nekad zajedničke zemlje, pomirenje sa svima kojima su Srbi nanijeli boli i sa svima koji su Srbima nanijeli boli, suradnja sa svima koji imaju svijest da samo kroz suradnju možemo biti veći nego što jesmo i slobodniji nego što jesmo, to su bolna i nerijetko nepojmljivo velika iskušenja koja nas vežu i koja ćemo i dalje dijeliti s Vama", napisao je Pupovac.

Čestitku prenosimo u cijelosti:

"Vaša svetosti, s radošću primamo vijest o Vašem izboru za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve i ustoličenju u tron sv. Save. S radošću kažem zbog toga što ćete ono što ste kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski godinama dijelili s nama Srbima u Hrvatskoj dijeliti sa cjelokupnim srpskim narodom. A dijelili ste vedrinu Vašeg duha, snagu Vaše riječi i mudrost Božje Ijubavi. Dijelili ste od sebe a da niste dijelili ni nas Srbe, da ste smanjivali podjele između pravoslavnih i katolika i da ste sabirali oko sebe sve one koji su u dijalogu bili spremni dijeliti duhovnu radost Ijudske uzajamnosti.

S Vama je Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj duhovno osnažena, društveno afirmirana i javno uzdignuta. Čvrsta je naša vjera da će s Vama na čelu Crkva svugdje i svagda duhovno snažiti, društveno se afirmirati i javno se uzdizati.

Ništa manje čvrsto ne vjerujemo u Vašu moć sabiranja nesabranog i Vašu mudrost u razlučivanju pravog od krivog bilo u sabiranju bilo u razlučivanju. Dijeleći s Vama iskušenja Srba u Hrvatskoj vidio sam da se pred iskušenjima nit sklanjate nit zaklanjate. Iskušenja koja ste dijelili s nama bila su teška, a iskušenja koja odsad dijelite sa cijelim srpskim narodom su velika. Bolno i ponekad nepojmljivo velika. Mir i miran život za sve Srbe na prostoru ratom razorene nekad zajedničke zemlje, pomirenje sa svima kojima su Srbi nanijeli boli i sa svima koji su Srbima nanijeli boli, suradnja sa svima koji imaju svijest da samo kroz suradnju možemo biti veći nego što jesmo i slobodniji nego što jesmo, to su bolna i nerijetko nepojmljivo velika iskušenja koja nas vežu i koja ćemo i dalje dijeliti s Vama. Iskreno Vaš, Milorad Pupovac."

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više