Novosti

Politika

Pupovac: Dokle ćemo živjeti u ovakvoj zemlji?

Krajnje je vrijeme da se zapitamo hoće li vodećim ljudima u ovoj zemlji orijentir biti Thompsonov ‘Za dom spremni’ ili će im to biti Ustav, poručio je predsjednik SDSS-a i SNV-a komentirajući napad na Braču i smrt Radoja Petkovića

1qdu3c0h0kxe0tk8aspjro9hpk4

Milorad Pupovac (foto N1)

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i SDSS-a, komentirao je napad na četvero sezonskih radnika, od kojih su dvojica srpske nacionalnosti, koji se u nedjelju ujutro dogodio u Supetru na Braču te premlaćivanje Radoja Petkovića, istaknutog pripadnika srpske zajednice u Primorsko-goranskoj županiji, koji je u subotu preminuo od posljedica fizičkog napada.

‘Kako je biti Srbin u Hrvatskoj? Onako kako je saznala bakica kojoj su provalnici ušli u kuću, opljačkali je i pretukli, pa je umrla. Tako je saznao i Radoje kad ga je muškarac pretukao i on je umro. Tako su saznali i mještani sela na periferiji Orahovice, mjesecima su njihove kuće paljene, uključujući i kuću u kojoj je bio jedan od tih mještana. Tako su saznali i ovi dečki koji su došli sa šireg područja Vukovara na sezonu, raditi za kruh, za potrebe svojih poslodavaca koji se bore za svakoga od njih, saznali su kako to izgleda kada nitko u državi, osim nas koje valjda ne treba ni spominjati, koji smo dežurni krivci više nego glas savjesti, koji sramotimo zemlju više nego što je branimo. Kad to uradi jedna gradonačelnica, dajući primjer onima iz vrha države i moralnim autoritetima iz vjerskih krugova. Mladi na koncertima, Thompsonovim na primjer, čuju ‘Za dom spremni’ kao službeni početak tog koncerta, ali vrh države ne čuje kad se na stadionima to skandira. Vrh države ne čuje kad se izvikuje ‘Za dom spremni’, jer je to domoljubno pjevanje. A kad domoljubno pjevanje završi ovakvim aktom, onda kažu da su to huligani’, rekao je Pupovac gostujući u emisiji Newsroom N1 televizije.

‘Mislim da je krajnje vrijeme da se zapitamo hoće li ljudima u ovoj zemlji orijentir biti ‘Za dom spremni’ pjevača Thompsona i ‘Ubij Srbina’ u navijanju za nogometne klubove ili će im to biti Ustav. Ili će sve to biti nevažno, a onda će ključna tema biti tim za brendiranje imidža Hrvatske u svijetu, kao zemlje po mjeri čovjeka’, dodao je on i zapitao ‘dokle ćemo živjeti u ovakvoj zemlji’.

Na pitanje što očekuje od premijera Andreja Plenkovića, Pupovac je odgovorio da ako niza napada na Srbe u Hrvatskoj ‘ključni ljudi u državi smatraju da je dovoljno da puste i da se ne bi trebali miješati, onda na najozbiljniji način pokazuju da ne razumiju zemlju u kojoj žive i što je potrebno da bi ona bila uređena i civilizirana’.

‘Očekumjemo da predstavnici državnog vrha prestanu šutjeti o porukama nasilja, o aktima nasilja i aktima mržnje’, poručio je.

U međuvremenu se oglasio premijer Plenković, koji je uputio sućut obitelji preminulog Radoja Petkovića i osudio nasilje u Supetru na Braču.

‘Oštro osuđujem ovakav čin nasilja i nesnošljivosti usmjeren prema pripadnicima nacionalnih manjina, protiv čega ćemo se nastaviti boriti svim mehanizmima koje državne institucije imaju na raspolaganju kako bi se nasilje preveniralo, počinitelji oštro sankcionirali, a javnost senzibilizirala na nultu toleranciju prema nasilju’, poručio je Plenković.

‘Jasno se protiveći svakom obliku nasilja i nesnošljivosti prema pripadnicima nacionalnih manjina, hrvatska Vlada’, istaknuo je premijer, ‘oštro osuđuje i recentni slučaj huliganskoga nasilja u Supetru na Braču, a žrtvama tog huliganskog čina želi brz i potpun oporavak’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više