Novosti

Manjinski zastupnik

'Hrvatska je pred raspad Jugoslavije imala dvije milijarde dolara suficita u poljoprivredi'

Pri kraju zajedničke države, koja se nesretno i tragično raspala, Hrvatska je imala suficit u poljoprivredi od gotovo dvije milijarde dolara, a danas se borimo da je oživimo i imamo priliku da to zaista napravimo, istaknuo je Milorad Pupovac

Ynyzqc4u29bh3bxskvyaqf0bphi

Milorad Pupovac (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik, na saborskoj sjednici održanoj u petak, 3. aprila, komentirajući Vladine mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa, govorio je o mjerama zaštite ekonomije i o poticajnoj i regulatornoj ulozi države koja se mora zadržati u ovim okolnostima.

Pupovac je kazao da je SDSS-ov klub, kao i klubovi ostalih stranaka, zadovoljan s mjerama koje Vlada poduzima i ocijenio da su razmjerne onome što je neophodno u ovom trenutku. Istaknuo je da poslodavci ne smiju manipulirati i pokušati smanjiti plaće ili otpuštati radnike.

Pozdravio je odluku Vlade koja u drugom setu mjera fokus pomjera na poljoprivredu.

- To je važno zbog toga što je ova zdravstvena kriza, s ekonomskim aspektom krize, pokazala potpunu neodrživost našeg društva kad je posrijedi poljoprivredna proizvodnja i potrebe snadbijevanja poljoprivrednim proizvodima u kriznim okolnostima. Kriza nas tjera da se posvetimo tome da poljoprivredna proizvodnja bude obimnija, kvalitetnija i da bude podešena tako da se iskoristi sva zemlja koja se može iskoristiti. Istovremeno, da se poticaji i sredstva za poticaje stave pod apsolutni nadzor. Kao što je rekao ministar financija Zdravko Marić, važni su poslodavci, ali važna je i država. Pri kraju zajedničke države koja se nesretno i tragično raspala, Hrvatska je imala suficit u poljoprivredi od gotovo dvije milijarde dolara. Danas se borimo zato da je oživimo i doista je prilika da se to uradi - istaknuo je Pupovac.

Pored toga, kazao je da je stanje naših vodovoda, ne samo u povratničkim sredinama, sredinama posebne državne skrbi koje su devastirane u ratnim okolnostima, nego i u gradskim sredinama kao što je Zagreb, u takvom stanju da je neophodno da se ulažu dodatna sredstva. Ocijenio je da je to poseban problem zbog depopulacije i slabe aktivnosti jedinica lokalne samouprave i županija.

- Sada je prilika da se tome posveti pažnja. I da to bude bitan dio u našem ‘new dealu’, u našoj novoj pogodbi koju će država voditi, koji ćemo mi kao zastupnici inicirati, jer to nam treba. Kako u poljoprivredi, tako i u građevini i u infrastrukturi - rekao je Pupovac.

Iz perspektive potreba nacionalnih manjina, Pupovac je kazao da područja gdje oni žive i koji idu kroz programe triju ministarstva – Ministarstva regionalnog razvoja, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva – prava ne bi smjela biti suspendirana i reducirana, zbog toga što su ta sredstva ljudima nasušna potreba, a istovremeno i način kako se mogu sačuvati radna mjesta.

U govoru se također osvrnuo na ekološku sanaciju i turističku sezonu za koju je kazao da po svojoj prilici neće biti osobita.

- Neke naše kolege iz Istarske županije godinama biju bitku s pojedinim odlagalištima otpada koji su pod kontrolom i koji su dobro vođeni, ali kojima nedostaju sredstva da bi se mogli u potpunosti sanirati u posebnim klimatskim uvjetima ljetnih mjeseci, kao što je Kaštjun. A koliko je takvih mjesta u okolici Rijeke, Viškova, koliko je divljih deponija koje nismo sanirali niti s europskim sredstvima, niti s vlastitim? Sad je prilika da to uradimo. Sad je prilika da o setu zakona koji se tiču turizma posvetimo posebnu pažnju. Ako sezone uopće i bude, bit će zahvaljujući poticajima koji će država dati da domaći turisti budu zapravo ti koji će otići i koji će iskoristiti priliku da pod povoljnim, subvencioniranim okolnostima održavaju turizam na životu, a istovremeno da mogu provesti određeno vrijeme na odmoru, što niz godina u posljednje vrijeme nisu mogli. Dakle ta područja je također potrebno ekološki sanirati i aktivirati ljude u turističkom sektoru na tom putu sanacije - zaključio je Pupovac.

Kao pripadnik akademske zajednice, Pupovac je kazao da su znanost i obrazovanje razvojna snaga i da je sada jasno da bismo imali vlastite lijekove da imamo Imunološki zavod i institut u Plivi.

- Vrijeme da iskoristimo potencijale koje ima naša akademska zajednica i da posluži ekonomsko-socijalnom razvoju kakav želimo da ima Hrvatska. Mi ne uvozimo samo najveći dio hrane u supermarketima, na žalost uvodimo i najveći dio ideja. Vrijeme da sami počnemo misliti što je dobro za nas - zaključio je Milorad Pupovac.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više