>

novosti logo

Piše Novosti

Pupovac i Jović predvode listu SDSS-a na izborima za Evropski parlament

Pri odabiru kandidata u SDSS-u su poštovali zakonski uvjet o broju žena na listi na kojoj se našlo i više mladih poput vratarke vaterpolske reprezentacije Hrvatske Aleksandre Ratković

Samostalna demokratska srpska stranka prvi put samostalno izlazi na izbore za Evropski parlament. Listu predvodi predsjednik stranke Milorad Pupovac. Slijede sveučilišni profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

Na četvrtoj poziciji je načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić, na petoj saborski zastupnik Boris Milošević, pa šibensko-kninska dožupanica Anja Šimpraga, načelnik Općine Krnjak Dejan Mihajlović, predsjednica Aktiva žena SDSS-a Mirjana Oluić, dogradonačelnik Pakraca Nikola Ivanović, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Tatjana Vukobratović-Spasojević, riječka srednjoškolka i članica ženske vaterpolo reprezentacije Hrvatske Aleksandra Ratković, dok je na zadnjoj poziciji predsjednik Zajedničkog vijeća općina Srđan Jeremić.

Iz SDSS-a su najavili da će poštovati zakonski uvjet o broju žena na listi i inzistirati na regionalnom principu te da će kandidirati nestranačke i mlađe osobe, pa se tako na listi našla i vratarka vaterpolske reprezentacije Hrvatske Aleksandra Ratković.

Pupovac je prije deset dana za Radio Slobodna Evropa kazao da SDSS-ov kampanja ima emancipatorsku svrhu u kojoj će i SDSS i njezini birači i svi oni koji se mogu složiti s njezinim politikama učiniti sve da Srbi u Hrvatskoj ne budu pod pritiskom netolerancije, govora mržnje i opakih tendencija historijskog revizionizma.

Na posljednjim evropskim izborima Pupovac se kandidirao na koalicionoj listi SDP-a i HNS-a. Uz podršku 25.000 preferencijalnih birača, nedostajalo mu je tek 1500 glasova da s 11. pozicije na listi uđe u Evropski parlament. 

Lista SDSS-a u utorak će u 11.30 sati biti predana Državnom izbornom povjerenstvu. Odgovor na pitanje hoćemo li dobiti prvog Srbina ili Srpkinju u Bruxellesu, dobit ćemo na dan izbora, 26. svibnja.

1/1