Novosti

Politika

Pupovac o bombardiranju izbjeglica, ratnim zločinima i nestalima

Kao što je ozbiljan problem avionsko raketiranje Slavonskog Broda u kojem su stradala hrvatska djeca, tako je i raketiranje izbjegličke kolone hrvatskih Srba na Petrovačkoj cesti u kojem je stradalo četvero djece također ozbiljan problem, kazao je Milorad Pupovac

Large pupvac

Milorad Pupovac (foto Patrik Macek/PIXSELL)

I pored optužnica koje se u Srbiji pripremaju protiv hrvatskih pilota zbog bombardiranja izbjegličke kolone u Bosni i Hercegovini ima prostora za obnavljanje odnosa i suradnje Hrvatske i Srbije, izjavio je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac novinarima u Saboru.

Pupovac se založio za razgovor, jer od 2019. nema nikakve suradnje u pravosudnim i političkim pitanjima.

"Pravosudni predstavnici trebaju se naći i dogovoriti kako da otvore ovaj problem koji samo može komplicirati odnose dviju vlada. Bez toga teško da može doći do kvalitetnog rješenja", naglasio je Pupovac.

Istaknuo je da i SDSS nije 12 godina u koaliciji da bi probleme učinio još većim, nego zato da bi rješavali sva otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije.

"Postoji prostor za otvaranje razgovora o nepravomoćnim optužnicama protiv pilota, a ima prostora i da Hrvatska i Srbija krenu prema obnavljanju međusobnih odnosa i traženju mehanizama suradnje", kazao je Pupovac.

"Rekao sam da se Hrvatska ne bi trebala junačiti s izjavama da će odbaciti takve optužnice jer je suđenje za ratne zločine obaveza koju je Hrvatska preuzela Zakonom o suradnji s Haškim sudom i pristupnim ugovorom EU, u kojem se u članku 7. obvezuje da će nastaviti procesuirati ratne zločine. Slučaj bombardiranja izbjegličke kolone jedan je od nemalobrojnih sudjelovanja u ratnim zločinima u kojima Hrvatska nije ispunila svoju obavezu, nije odgovorila na zahtjeve Tužiteljstva BiH iz 2009., a nije ni sama ništa poduzela", istaknuo je, podsjetivši da je taj zločin poznat od 1995. vlastima Hrvatske, Srbije, BiH te Međunarodnom sudu u Hagu, ali je to pao u drugi plan.

"Nesuradnja Hrvatske tu je imala veoma važnu ulogu i presudan utjecaj, a onda su i drugi utjecali da se to ne procesuira", ocijenio je Pupovac.

Govoreći o bombardiranju izbjegličke kolone, rekao je da je važno znati da se radi o zločinu u kojem je ubijeno devetero civila u izbjegličkoj koloni 30 kilometara od hrvatske granice unutar teritorija BiH.

"Pri tome je ubijeno i četvero djece, a 50-tero ljudi je ranjeno u tom napadu za koji se zna odakle su avioni krenuli i na kojem su području djelovali", rekao je i novinare pozvao da prestanu govoriti o navodnom zločinu i da potraže činjenice, fotografije i dokumente koji o tome postoje, te da obavijeste javnost u Hrvatskoj da to bolje shvati.

"Kao što je ozbiljan problem avionsko raketiranje Slavonskog Broda u kojem su stradala hrvatska djeca, tako je i ovo ozbiljan problem", podvukao je Pupovac.

Rekavši da je pitanje ratnih zločina i nestalih jedna od stvari o kojima SDSS i HDZ imaju različit stav, Pupovac je kazao da se o toj temi i njenoj ozbiljnosti razgovaralo jučer na sastanku vladajuće koalicije.

"Sada je najvažnije da se politizacija pitanja nestalih makne na stranu i prestane s tim, bez obzira tko to poticao, s koje strane to dolazilo, i da se usmjeri na ohrabrivanje pravosuđa da napravi neophodan posao, kao i institucije koje imaju nadležnosti u pitanjima pronalaženja nestalih i suđenja za ratne zločine", istaknuo je predsjednik SDSS-a.

Među nestalima, koji se i danas traže, 50 posto je srpske, a 50 posto hrvatske nacionalnosti, što znači da svaka od strana ima svoj dio odgovornosti. "To što naši dužnosnici govore kao da nema podijeljene odgovornosti, ne odgovara činjenicama", naglasio je Pupovac.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više