>

novosti logo

Piše Anja Kožul

Pupovac: Potreban nam je radikalan zaokret

Ukoliko ova zemlja hoće vladavinu zakonitosti i ustavnosti, ako želi jednakost svih pred zakonima i Ustavom, mora krenuti od nulte točke i jednakosti, a to prije svega znači - tolerancija prema drugačijima, kazao je zadnjeg dana devetog saziva Sabora predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac

Zastupnici su srijedu, na prijedlog šest klubova vladajuće većine i protivljenje opozicije, donijeli odluku o raspuštanju devetog saziva Hrvatskog sabora, nakon čega će predsjednik države Zoran Milanović odrediti datum parlamentarnih izbora. Dan prije sjednice, kao i za vrijeme održavanja, pred zgradom Sabora je trajao prosvjed lijeve zagrebačke oporbe i građana. Platforme Možemo, Zagreb je naš te stranke Nova ljevica, ORaH i Radnička fronta prosvjedovali su zbog nedonošenja Zakona o obnovi Zagreba prije raspuštanja.

Predstavnici oporbe su na sjednici žustro kritizirali rad Vlade s naglaskom na traljavi odnos prema građanima Zagreba koji još uvijek čekaju sanaciju štete od potresa koji se dogodio prije 57 dana.

Anka Mrak Taritaš, ispred GLAS-a, ovu HDZ-ovu Vladu nazvala je najgorom u povijesti Hrvatske. Kao primjer je navela Lex Agrokor, legalizaciju ustaštva i odlazak dobrog dijela ministara. Optužila je vladajuće i Milana Bandića za sustavnu pljačku i oduzimanje dostojanstva građanima Zagreba.

Mirando Mrsić kazao je da je HDZ stanovnike Zagreba prepustio mešetarima nekretnina te da im je važnija vlast nego briga za stradale.

- Katastrofalna je činjenica da su se HDZ i Bandić, preko HNS-a, počeli loptati oko jasnog definiranja zakona o obnovi Zagreba. Žalosno je da je glavni grad jedne članice EU već dva mjeseca u ruševinama. Možemo zaboraviti na turiste u Zagrebu u skorije vrijeme - kazao je Mrsić.

SDP-ov Gordan Maras izveo je govor u pratnji arije ‘Zakletva maču’ iz rock-opere ‘Gubec-beg’. Poručio je da će SDP ‘tjerati lopove i one koji su građane ostaviti na cjedilu’.

- Danas deseci tisuća naših građana ne znaju gdje će spavati, a neki misle samo na svoje fotelje. Sramotno je da do danas niste napravili apsolutno ništa za građane Zagreba koji su stradali u potresu. Kada je trebalo donijeti zakon o Agrokoru, kada je Martina Dalić trebala uhljebiti svoje prijatelje, onda se zakon donio za dva tjedna, a sad se zakon o obnovi Zagreba ne može donijeti već dva mjeseca. Zato me sram što sam dio ovog devetog saziva Sabora. Hrvatskoj treba restart. Sve ćemo naplatiti, Zagreb će vam sve naplatiti - poručio je Maras.

U obraćanju javnosti premijer Andrej Plenković je kazao da je donijeti Nacrt Zakona o obnovi Zagreba, a da će obnova glavnog grada trajati 20 godina te da se ništa neće dogoditi u mjesec dana. Prema riječima premijera, financirat će se popravka krovova, dimnjaka, zamjena bojlera, a onima čiji su stanovi uništeni bit će plaćena najamnina. Kazao je da je HDZ uplatio za grad Zagreb milijun i sto tisuća kuna, a da su članovi Vlade uplatili svoje plaće. Kritike na rad Vlade s današnje sjednice nazvao je političkim aktivizmom.

Milorad Pupovac iz SDSS-a konstatirao je da se pojedinci dodvoravaju građanima prodajući iste floskule kao i proteklih 30 godina. Ocijenio je da je Sabor po nizu svojih manifestacija odavno raspušten, najviše zbog onih koji su činili sve da se dodvore onome što se naziva ‘narod’. Unatoč činjenici da je njegova stranka svjesna da pitanje Zagreba, kao drugi i neriješeni problemi, traže ozbiljne odgovore, ipak neće oklijevati da podigne ruku za raspuštanje. Kazao je da je potreban radikalan zaokret u pogledu građanskog, tolerantnog društva, ali i u ekonomskoj održivosti.

- Umjesto da narod izvedemo na put progresa i održivosti, guramo ga na ovisnost i to unatoč priči o neovisnosti. Izvodimo ga na put potpune rasprodanosti. Ova zemlja, ukoliko hoće vladavinu zakonitosti i ustavnosti, ako hoće jednakost svih pred zakonom i pred Ustavom, mora krenuti od nulte točke i jednakosti, a to prije svega znači - toleranciju prema drugačijima u političkim stavovima, u vjerskim i u etničkim identitetima. Nama je neophodna održivost u ekonomiji. Za razliku od priče o političkoj neovisnosti, naša ekonomska ne postoji. Sve ono na temelju čega bismo mogli imati neovisnost je ili rasprodano ili neiskorišteno. Naša održivost i neovisnost ne može počivati isključivo na turizmu i uslugama, zaokret mora biti učinjen u oživljavanju poljoprivrede. Pridružit ćemo se svima onima kojima su građani Zagreba na srcu, ali ne na brzinu, ne prijekim postupkom. Pridružit ćemo se svima onima koji traže radikalne zaokrete u našoj politici u različitim sektorima, jer su oni neophodni. Bez obzira na to hoće li se nastaviti antimanjinska, antisrpska, antiromska, antitalijanska kampanja kakva je znala biti u ovom saboru – kazao je Pupovac.

U drugom djelu sjednice zastupnici su glasali o raspuštanju Saboru i nizu prijedloga zakona i amandmana. Svih 120 amandmana Gordana Marasa je odbijeno. Među odbijenim se našao i onaj SDSS-a na Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe, kojim se, prema mišljenju Kluba ove stranke, diskriminira Srbe povratnike koji mahom ne ispunjavaju kriterij 20 godina kontinuiranog prebivališta. SDSS stoga nije podržao donošenje ovog Zakona, iako je on izglasan većinom glasova.

Uz to je izglasano imenovanje Zlate Hrvoj Šipek Glavnom državnom odvjetnicom, kao i rebalans Državnog proračuna za ovu godinu.

1/1