>

novosti logo

Piše Novosti

Pupovac: Prema Srbima se primjenjuje politika izvanrednog stanja

Ili će Hrvatska živjeti u mirnodopskom vremenu u punom smislu te riječi u kojem zakoni neće biti suspendirani ili će biti u nekoj formi izvanrednog ratnog stanja s održavanjem mržnje prema dežurnom neprijatelju

Komentirajući odluku Ustavnog suda o pravima srpske nacionalne manjine u Vukovaru u ponedjeljak je na N1 televiziji predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao da nije riječ o njihovom proširivanju ili povećavanju, nego o činjenici da su uskraćena prava koja su zajamčena zakonom i Ustavom. Istaknuo je da postoje grupacije koje Hrvatsku žele zadržati u nekoj vrsti ratnog stanja.

'Kad imate takvo stanje, onda uvijek nađete nekoga tko će biti dežurni ili trajni neprijatelj. Tako se to u Vukovaru dogodilo s ćirilicom i sa Srbima. Dok se to ne promijeni u samoj percepciji hrvatske većine, dok se ne vidi koliko je to ograničenje za demokraciju u Hrvatskoj - to ni SDSS, ni ja, ni Srbi u Hrvatskoj ne mogu promijeniti. Moramo se suočiti s činjenicom: ili ćemo imati mirnodopsko vrijeme u punom smislu te riječi u kojem zakoni neće biti suspendirani ili ćemo kazati - okej, još uvijek živimo u nekoj formi izvanrednog ratnog stanja, samo to moramo objasniti javnosti i svijetu. Volio bih znati zašto se u Hrvatskoj prema Srbima primjenjuje politika izvanrednog stanja, suspendiraju njihova prava i održava mržnja', kazao je Pupovac, naglasivši da se ova pitanja ne mogu riješiti izlaskom iz koalicije i uskraćivanjem podrške Vladi. 'To bi bila najjednostavnija stvar za kojom bi mogao posegnuti - ali znam da se time ne bi ništa riješilo. Oni koji vode tu kampanju bi samo likovali - desničari iz crkvenih krugova, desničari iz nevladinih krugova, desničari iz političkih krugova. Ovdje se radi o suptilnom procesu borbe za širenje demokratskog procesa', zaključio je Pupovac.

Novi predsjednik SNV-a Boris Milošević dan ranije na istoj televiziji kazao je da ga je iznenadila izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je, komentirajući odluku Ustavnog suda, stala na stranu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji tvrdi da nisu ispunjeni preduvjeti za njenu primjenu. 'To me iznenadilo jer je predsjednica prisegnula da će poštovati Ustav i zakone. Njezina ustavna dužnost je da brine da institucije funkcioniraju po zakonu i da brine o političkoj stabilnosti države. A ovdje se svrstala na stranu nekoga tko otvoreno i javno tvrdi da neće poštovati odluku Ustavnog suda. I onda dolazimo do apsurdne situacije da novinari pitaju treba li poštovati odluku Ustavnog suda koja obvezujuća za sve. Apsurdno je da uopće moramo raspravljati o toj temi. To je poraz pravne države i vladavine prava', rekao je Milošević.

Odluku Ustavnog suda nazvao je blagonaklonom prema Gradu Vukovaru koji se poziva da poštuje vlastite odluke. 'Ustavni sud u odluci jest ukinuo nekoliko diskriminirajućih odredbi i to treba pohvaliti. Međutim, ostavio je odredbu koja Gradskom vijeću daje za pravo da svake godine procjenjuje stupanj razumijevanja i tolerancije pa prema tome donese odluku treba li proširiti upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Dakle, jednostavnim rječnikom, dao je pravo trenutnoj političkoj većini na lokalnoj razini da odlučuje o pravima jedne nacionalne manjine. Mislim da je to težak teret za jednu lokalnu sredinu kao što je Vukovar i da se oni neće moći s tim nositi', rekao je Milošević.

Milošević je u intervjuu nedjeljnom broju beogradske Politike kazao da se Hrvatska po pitanju manjinskih prava vraća u 90-te godine prošlog stoljeća i da je teško predvidjeti kakav će biti položaj Srba u idućim godinama. ‘Trebalo bi da budemo spremni na najgori scenario, da imamo situaciju kakvu smo imali 2016. godine, kada su počeli smanjivati prava srpskoj zajednici, smanjivati ili ukidati financiranje pojedinih programa. A to se može dogoditi’, rekao je Milošević, istaknuvši da će kao novi čovjek na čelu SNV-a očuvati postojeće programe koji su se pokazali dobrima te ih ‘osvježiti i ojačati’, kao i poboljšati suradnju centrale s ograncima na terenu.

1/1