Novosti

Politika

Pupovac: Ustavni sud se treba očitovati je li Penavin zaključak o ćirilici utemeljen

Ustavni sud nadležnost za prava srpske zajednice u Vukovaru prebacio je na lokalnu vlast čime je radikalnoj politici omogućeno odgađanje rješenja pitanja srpskog jezika i ćirilice, kaže predsjednik SDSS-a

Large pupi slika

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Nakon što je vukovarsko Gradsko vijeće 28. oktobra prihvatilo zaključak gradonačelnika Ivana Penave da nema uvjeta da se u tom gradu ravnopravno koriste srpski jezik i ćirilica, Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, izjavio je da bi se Ustavni sud trebao očitovati je li zaključak Vijeća o nestjecanju uvjeta za ćirilicu utemeljen ili ne.

Pupovac je u izjavi za Novi list rekao da je Ustavni sud nadležnost za prava srpske zajednice u Vukovaru prebacio na lokalnu vlast.

"Razumijem da to može biti političko pitanje u kontekstu funkcioniranja Vlade i koalicije HDZ-a i SDSS-a, ali Ustavni sud je, što se ovoga tiče, razvlastio Vladu. Mi, osim toga, našim partnerima ne sugeriramo, još manje namećemo stavove. Ostavljamo im da sami procijene što i koliko mogu. Zalažemo se za potpunu slobodu govora", naveo je Pupovac.

Ocijenio je da je Ustavni sud "omogućio da radikalna politika, ako ima većinu u Gradskom vijeću, može odgađati te stvari, a centralnu vlast je odmaknuo od Vukovara“. "Očekujem da Ustavni sud sada kaže gradonačelniku Penavi i njegovim vijećnicima da razgovaraju o ovoj temi, a ne da i dalje SDSS nema sugovornika."

Osim toga, predsjednik SDSS-a očekuje da Ustavni sud objasni Penavi i njegovim vijećnicima da "ubuduće svojim postupcima ne pogoršava sliku međuetničkih odnosa u Vukovaru i onda na osnovi nje donosi zaključke da još nije vrijeme za proširenja nečijih prava."

Pupovac smatra da je neprihvatljivo održavanje situacije da u Vukovaru "kadija istovremeno i tuži i sudi." Istaknuo je da ima sve više napada na pripadnike srpske zajednice, što rade pripadnici pojedinih grupacija, koje su na određeni način podržava gradski proračun.

Podsjetimo, Penava i Grdsko vijeće tvrde da "dostignuti stupanj razumijevanja na razini koja omogućava suradnju i suživot te se nisu stvorili preduvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Gradu Vukovaru i dopune Statutarne odluke kojom se pripadnicima srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara priznaju nova prava."

Zaključili su da bi se "proširivanje opsega prava smatralo nepoštovanjem i nerazumijevanjem građana grada Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. i njihove žrtve koje bi u konačnici dovele do neželjenih posljedica po suživot u Gradu Vukovaru."

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više