>

novosti logo

Pupovac: Više nemamo povjerenja u sudove

‘Hrvatskoj ne prijeti ni Jugoslavija ni komunizam, nego proustaški revizionizam’, kazao je predsjednik SDSS-a nakon što je Ivan Đakić, sin HDZ-ovog zastupnika Josipa Đakića, objavio prijeteći status na Facebooku

Klub zastupnika SDSS-a u utorak je sazvao konferenciju za medije na kojoj su govorili zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević. Povod je bio govor mržnje Ivana Đakića, sina HDZ-ovog zastupnika Josipa Đakića, koji je u ponedjeljak, na pravoslavni Božić, na svom Facebook profilu objavio fotografiju ustaše koji u ruci drži odrubljenu glavu srpskog vojnika, a u statusu napisao: ‘Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan Božić’. Ivan Đakić je u međuvremenu priveden u policiju na ispitivanje.

Boris Milošević, predsjednik Kluba SDSS-a, postupak Đakića mlađeg ocijenio je kao govor mržnje i poziv na nasilje, podsjetivši da je javno poticanje na nasilje i mržnju kažnjivo zakonom.

- Takve pojave ne treba olako shvaćati kao što je to sada praksa i treba ih osuditi, jer je Ivan Đakić objavom na pravoslavni Božić izravno poticao na nasilje prema Srbima. Nije mu bio cilj samo uvrijediti i poniziti srpsku zajednicu, već je gnjusnom porukom poticao na nasilje - rekao je Milošević.

Podsjetio je na još neke primjere napada na Srbe. Krajem decembra na imanju Bogoljuba Popovića iz Čiste Male tako su osvanuli grafiti ‘Četniku, odseli se’ s ušatim ‘U’, nakon čega je njegova žena pobjegla kod rodbine u BiH i ne misli se vraćati. U noći s 4. na 5. januara u Polači kod Knina ustaškim znakovljem išaran je spomenik poginulih boraca NOB-a, a treći događaj najavljen je za 17. januara, kada će u katoličkoj crkvi u centru Zagreba biti predstavljena knjiga ‘Razotkrivena jasenovačka laž’. Milošević je podsjetio i na napade na učenike pravoslavne gimnazije u Zagrebu prošle jeseni koji su ostali nekažnjeni.

Milorad Pupovac je Đakićevu objavu ocijenio kao veličanje zločinačkog režima uz vrijeđanje žrtava genocida, što je po Kaznenom zakonu kažnjivo s do tri godine zatvora.

- Prvi put ću javno reći da više nemam povjerenja da će nadležne institucije napraviti ono za što ih zakon obvezuje. Do sada se to nažalost nije događalo. Nisam ohrabren s obzirom na stanje u pravosuđu da će se to dogoditi i ovaj put. Previše je tolerancije i naviknutosti na ovakve stvari - istaknuo je Pupovac i dodao da nadležne institucije na reagiraju kad treba zaštiti Ustav i manjine, već radije služe onima koji organiziraju hajke na njih i navodne počinioce ratnih zločina.

- I pored poruka državnog vrha, i pored prisutnosti premijera i ministara na božićnom prijemu i susreta predsjednice s predstavnicima pravoslavne crkve, moguće je da se odašilje ovakva poruka. Ali nije moguće da se ti isti oglase, komentiraju, osude ovakve poruke. Jer ovakve poruke izazivaju zebnju, strepnju, strah i duboku uvredu - dodao je on.

- Jučer su na meti bili pravoslavni vjernici, prekjučer novinari. Sutra će biti nešto drugi. Nažalost, ovakve poruke su moguće jer oni koji bi trebali osuđivati, ne osuđuju. U Crkvi ima onih koji veličaju pripadnike zločinačkog pokreta, a ima i ljudi u strankama koji ovakve poruke ohrabruju, uključujući stranku s kojom smo u koaliciji - rekao je Pupovac i dodao da Đakića u neku ruku smatra žrtvom sistema koji je nekima omogućio pljačku, a neke stavio u privilegiran položaj u odnosu na većinu građana.

HDZ je na društvenim mrežama osudio Đakićev potez, uz obećanje da će ‘stranačka tijela pokrenut odgovarajući stegovni postupak zbog ovakvog ponašanja koje je u suprotnosti s temeljnim vrijednostima, načelima i odredbama Statuta HDZ-a’. Predsjednik SDSS-a pozdravio je tu poruku.

- To smatramo značajnim korakom u pravcu osuđivanja ovakvih pojava, ali očekujemo da nadležne institucije u ovom i svakom drugom slučaju djeluju u skladu s zakonom. Očekujemo od najviših institucija vlasti i moralnih autoriteta da uvide ono što mi uviđamo, a to je da je to razarajuća pojava za našu zemlju i društvo - rekao je Pupovac i dodao da vlada Andreja Plenkovića ima njegovu podršku, ali ne pod bilo kojim uslovima i ne od bilo koga.

Naglasio je da je stanje u pravosuđu još gore nakon ulaska Hrvatske u EU, da su kriteriji vladavine prava sniženi, a objektivnost smanjena.

- S ovakvim pravosuđem nema pravne sigurnosti, nema investicija, nema budućnosti. S ovakvim stanjem u parlamentu, koji postaje predmet ismijavanja zbog pojedinaca, uključujući i neke kolege iz Kluba nacionalnih manjina, nije čudo ni da druge institucije vjeruju da ne trebaju djelovati u skladu sa zakonom. A za takvo stanje svi smo odgovorni - rekao je i poručio da ‘Hrvatskoj ne prijeti ni Jugoslavija ni komunizam, nego proustaški revizionizam’.

1/1