>

novosti logo

Pusti Bosnu koja glasače ima

Početkom posljednjeg tjedna izborne kampanje Hrvatska je ukinula obavezu dvotjedne samoizolacije za državljane koji u zemlju ulaze iz Bosne i Hercegovine iako se BiH ne nalazi u paketu trećih država kojima je Europska unija ovaj tjedan otvorila svoje granice

Početkom posljednjeg tjedna izborne kampanje Hrvatska je ukinula obavezu dvotjedne samoizolacije za državljane koji u zemlju ulaze iz Bosne i Hercegovine. Odluka je donesena prije ovotjedne preporuke Europske unije o otvaranju vanjskih granica i samo tjedan dana otkako je tu istu samoizolaciju uvela sama Hrvatska za sve građane koji ulaze iz BiH, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova zbog porasta zaraženih koronavirusom u tim državama. Iako se BiH ne nalazi u paketu trećih država kojima je Europska unija ovaj tjedan otvorila svoje granice, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ovaj usamljeni potez Hrvatske objasnio je riječima da se ‘nalazimo u fazi plesa s virusom’ i da se svakodnevno analizira sve što se događa u okruženju.

No SDP-ov Peđa Grbin ističe da je HDZ otvaranjem granica prema BiH spreman riskirati život i zdravlje građana, ali i ekonomiju, za nekoliko glasova na nedjeljnim izborima.

- Hrvatska donosi odluku o otvaranju granica prema BiH u trenutku kada je u BiH četiri puta više novozaraženih nego u Hrvatskoj i kada je broj zaraženih udvostručen u posljednjih pet dana, ali pet dana prije izbora u Hrvatskoj. To nisu epidemiološki nego izborni razlozi - ističe Grbin.

- Čak i države članice EU-a nisu otvorile granicu prema BiH, ali je Hrvatska mimo svih epidemioloških razloga jedina evropska država koja to čini. Ovaj jednostrani potez HDZ-a je sramota koja bi mogla imati nesagledive posljedice. Teško sam zabrinut kao Istrijan jer svi znamo koliko je teško podignuti turizam nakon korona-krize. Kao slamka spasa održava nas činjenica da je Hrvatska zelena na semaforu EU-a i ako nam se rejting spusti na narančasto, našem turizmu možemo reći doviđenja. Sve je to HDZ spreman ugroziti za glasove koje dobiva iz susjedne države i ako ništa drugo, to je najbolji pokazatelj karaktera njihove vlade - ističe Grbin.

1/1