>

novosti logo

Rabljena sedmica: Andrej i poštenje

Plenković se predstavljao kao čovjek posvećen evropskim vrijednostima, manjinama i poštenju, a ne samo što je u njegovu mandatu legaliziran ustaški pozdrav i zaoštren odnos prema Srbima, nego mu je sada za vratom i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Poštenje

Andrej Plenković je čovjek s ogromnim nesporazumom sa samim sobom. S jedne strane, javnosti se nudi kao smiren čovjek, bez galame, nabreklih žila i prijetećih najava raznih zala kakve je volio njegov prethodnik: sve sama posvećenost evropskim vrijednostima, pravima manjina, poštenju. Istodobno, ne samo što je legalizirao ustaški pozdrav i stao na čelo vlade u čijem mandatu bilježimo zaoštravanje antisrpske klime, nego mu se i politika čistih računa sve češće pretvara u loš vic. Tek što se riješio nekih suradnika čije su imovinske kartice satkane od sumnji, zaskočilo ga je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Ispostavilo se naime da Plenković i jataci nemaju namjeru otkriti okolnosti svoga puta u Finsku u studenome prošle godine. Izvjesno je, kao što znamo, da su letjeli vladinim avionom, a tamo su bili na stranačkom skupu, pa se postavlja pitanje jesu li im građani platili put na partijski tulum. Odgovora nema, vrhuška ne želi polagati račune, iako je Povjerenstvo čekalo punih deset mjeseci. Zaratili su HDZ-ovci tako i s ovim sazivom Povjerenstva koji su kreirali kako bi konačno rasformirali staro i po njih neugodno, na čijem je čelu bila Dalija Orešković. Svejedno, i ovo Povjerenstvo pod vodstvom Nataše Novaković ne samo što se nije pokazalo sklonim nagodbenjaštvu s nositeljima političke moći, nego je najavilo obraćanje međunarodnim institucijama ‘zbog upornih izjava premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića’ u kojima ih optužuju za prekoračenje ovlasti i kršenje zakona. S druge strane, iz Povjerenstva podsjećaju da prema zakonskim odredbama, na njihov zahtjev tijela javne vlasti moraju bez odgode dostaviti očitovanja i dokaze. Plenković i prijatelji ne žele. Kakvu li to tajnu kriju? Ako netko vjeruje da ništa ne kriju, zanemaruje kriminalno-pljačkaški potencijal vladajuće partije.

Izbori

Nije poštenje jedino što muči HDZ-ovce. Eno, boga mi, ne znaju ni što će s unutarstranačkim izborima. Planirani su za proljeće, a glasine koje kažu da bi mogli biti odgođeni samo potenciraju sumnju u Plenkovićevu kontrolu nad stranačkim podanicima. Prema jednom scenariju, razmišlja se o šestomjesečnom prolongiranju izbora, dok ne prođu oni parlamentarni, prema drugom ne razmišlja se o tome, a prema trećem, izbori će se održati i prije, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora kako aktualna vrhuška ne bi nastradala u slučaju poraza svoje kandidatkinje – jedne, jedine, neponovljive Kolinde Grabar-Kitarović. Plenković je jednako zabavan kao i njegovi najagilniji protukandidati – Davor Ivo Stier i poslovično ne baš pretjerano suvisli Miro Kovač, a zasuče li rukave i Tomislav Karamarko, predizborna trvenja HDZ-ovaca mogla bi poprimiti obilježja unutarstranačkog rata. Ili je to opet samo naša želja?

Franci

Vrhovni sud potvrdio je da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita u švicarskim francima, što prema riječima upućenih aktivista znači da su građanima dužne 15 milijardi kuna. Goran Aleksić, saborski zastupnik i aktivist udruge Franak, objavio je kako su ‘u potpunosti otvorena vrata za sudsko obeštećenje svih 125.000 dužnika iz CHF kredita’ te dodao da vremena za tužbe ima do 2023. godine. Prema presudi, banke su povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe i to ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica u švicarskim francima, a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo. Eto, malo muke bankarima. Ne strepimo za njih.

Selice

USKOK se seli u novu zgradu. Nismo sasvim sigurni zašto je ta vijest dobila važno mjesto i mnogo prostora u prijestolničkoj štampi, čak ni zašto smo se dali povesti za lošim primjerom, pa joj i mi pridajemo neku pažnju, ali eto, to je kao bitan dio represivnog aparata, uvijek je dobro znati gdje je za slučaj da vam zatreba nešto skupo, a tromo i upitne svrsishodnosti. USKOK, dakle: 113 zaposlenih od 1. listopada radit će na novoj lokaciji u upravnoj zgradi Badela 1862 u Vlaškoj ulici broj 116. U Zagrebu, dakako. Zanimljivo, USKOK je dosad radio u državnim odajama u Gajevoj ulici, a sada ide u Badel kao najmoprimac i to za više od 1,8 milijuna kuna s PDV-om godišnje. Za tri godine najma, koliko će trajati ugovor, Badelu će platiti 5,4 milijuna kuna. Objašnjenje je da im je trebao veći prostor, a Ministarstvo pravosuđa nema dovoljno adekvatnih kvadrata u svome vlasništvu. Sve dosad bila je šega, sada kada se uskoci rastrče iz novih i prostranih ureda po državi, to će biti pravo čudo od samoprijegornog rada i korupcija će biti iskorijenjena. Ili tako nekako.

Greške

Osamnaestogodišnji Kristian Vukasović iz okolice Omiša proljetos je utamničen zato što je potpalio požare, bez ozbiljnije materijalne štete, blizu svoje kuće. Premda su svi u lancu policija-tužiteljstvo-zatvor znali da ima ozbiljnih zdravstvenih tegoba, uz ostalo, mučio se i s piromanijom, sustav je prema njemu postupao kao prema odrasloj i zdravoj osobi. Istina, dvaput je poslan u zagrebačku Zatvorsku bolnicu, ali oba puta vraćen je u zatvor. Na koncu, početkom kolovoza, u teškom stanju, iz zatvora je prebačen u splitsku bolnicu, gdje je preminuo dvadesetak dana kasnije. To je uglavnom poznato. Ovog tjedna objavljena je presuda splitskog Općinskog suda kojom je osuđen na osam mjeseci zatvora uz obavezno psihijatrijsko liječenje. Sudac ne samo što nije obrazložio zašto nije primijenio maloljetničko pravo, za što je imao osnove, nego je još usred presude odjednom počeo spominjati ime i prezime druge osobe kao okrivljenika. Neimenovani je odvjetnik dnevnim novinama neslužbeno protumačio da se takvi propusti relativno često događaju na splitskom Općinskom sudu, jer kopiraju starije presude pa im ostanu imena. Kopiraju starije presude. Ostaju imena…

Kopiraju starije presude. Ostaju imena…

Plaće

Milan Kujundžić i dalje je ministar zdravstva. Ovaj podatak kao da negira gravitaciju, jer se teško sjetiti nekog tijela predodređenijeg za pad koje još nije tresnulo. Ako ne pratite trendove i nemate pojma što ministar trenutno radi, red je da vas informiramo: sukobljava se s mladim liječnicima. Prvo je rekao kako nije ekspert za financije, ali mu se čini da je prosječna plaća u Zagrebu 6500 kuna, dok je liječnička 9000 kuna. Potom se javio niz mladih liječnika. Ogorčeni su, jer je prosječna zagrebačka plaća za lipanj bila 7512 kuna, a plaća liječnika specijalizanta 7427 kuna. To je pak, po svim mjerenjima, manje od svote koju je spomenuo Kujundžić. Otkud mu navedene brojke, tko ga savjetuje, a tko priprema za nastupe, kako može godinama voditi resor zdravstva, a ne znati kolike su liječničke plaće, samo neka su od pitanja proizašlih iz Kujundžićeva istupa. A mi se sjetili priče da ga je Plenković htio smijeniti, ali ovaj se žestoko suprotstavio, navodno čak najavljivao nekakav neposluh. Sigurno želi usrećiti domovinsko zdravstvo, zašto bi se inače tako grčevito držao u sedlu.

Spasitelj

Darinko Kosor i njegov HSLS neće izaći iz vladajuće koalicije. Odlučili su to Darinko Kosor i njegov HSLS nakon što su Darinko Kosor i njegov HSLS, nezadovoljni jer se Milorad Pupovac nije ispričao zbog nečeg što nije rekao, najavili izlazak. Baš je bilo napeto, Darinko Kosor i njegov HSLS respektabilna su politička snaga, samostalnim izlaskom na vladajuće izbore mogli su pomesti sve ostale i uvesti jednostranačku diktaturu. Srećom, prevladao je razum, ostaju, ostaju, ostaju!!! Hvala, Darinko. Spasio si Hrvatsku.

1/1