>

novosti logo

Rabljena sedmica: Dijete i granata

Otkako je Nada Murganić, bezlična politička pojava na funkciji ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ‘simbolično’ glumila djevojčicu u udomiteljskoj obitelji, nijedan nam se oblik brutalne demagogije ne čini nemogućim. Sa zanimanjem čekamo što je sljedeće. Možda da Damir Krstičević provede dan kao granata

Dijete

Utorak 20. studenoga 2018. godine bit će upisan koliko velikim toliko i zlatnim slovima u noviju povijest hrvatske demagoške besramnosti: toga dana je Nada Murganić, bezlična politička pojava na funkciji ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ‘simbolično’ glumila djevojčicu u udomiteljskoj obitelji i tako obilježila Svjetski dan djece. Državna novinska agencija izvijestila je o ministričinu boravku u obitelji Kristine i Ivice Britveca u Bakru s njihovim posvojenim djetetom. Ministrica-djevojčica novinarima je pojasnila: prošle je godine djevojčica Dora jedan dan bila ministrica, dok su ove godine, na prijedlog UNICEF-a, zamijenile uloge. U odgovorima na novinarska pitanja, Murganić je nijekala probleme i hvalila sustav, što je toliko predvidljivo i dosadno da nećemo ni citirati. Bitnije je spomenuti da je kod udomitelja pekla kolače. Sve skupa trebalo je, tobože, poslužiti propagiranju udomiteljstva, premda je ispalo kao pokušaj ‘humanizacije’ istaknute političarke i njezina nespretnog približavanja dijelu naroda čije su joj brige dodijeljene u resor. Događaj je prouzrokovao kontraefekt, a gospođa ministarka bila je glavna zvijezda zajebancija na društvenim mrežama, njezin privremeni i pozerski iskorak iz pompoznog ministarskog svijeta u običan, prosječan život, samo je podcrtao socijalni jaz između upravljača i upravljanih. Nažalost, vjerojatno bez posljedica na izborima. Inače, neki su se komentatori zabavljali analogijama i ispisivali scenarije što bi ostali ministri trebali činiti na tragu gospođe Murganić. Da Damir Krstičević provede dan kao granata?

Jamčevina

Srce odano luksuzu nije izdržalo. Ivica Todorić očajnički je, pred sudom i svijetom, kanio ostaviti dojam fanatičnog radiše, izdašnog u davanju, skromnog u primanju, te je u gotovo svakoj novijoj prilici isticao posvemašnju umjerenost u potrošnji ovozemaljskih blaga. Uloga je obesmišljena vrlo brzo. Todorića je po povratku iz višemjesečnog bijega u Londonu sud smjestio u ćeliju istražnog zatvora gdje se prisjetio kako je ljepše provoditi dane i noći u vlastitu dvorcu negoli u zatvoru pa je, ustrajnom naricanju o besparici unatoč, za njega plaćena jamčevina od milijun eura. U jednoj od prvih izjava na slobodi, Todorić je otkrio da ni sam nema pojma tko mu je uplatio jamčevinu. Zna samo da je dio dao bratić, izgovorio je i doveo u pitanje ludovanje ministrice Murganić kao najgori oblik vrijeđanja pameti konzumenata medija tog utorka.

Let

A kad već govorimo o vrijeđanju pameti, nemoguće je zaobići putovanje istaknutih primjeraka HDZ-ovaca Vladinim avionom na kongres Evropske pučke stranke. I Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa započelo je postupak o ovome, a njegova predsjednica Nataša Novaković kazala je kako je osim pitanja korištenja aviona sporno i ‘tko je platio smještaj, dnevnice i koji su to sastanci na kojima su sudjelovali svi ti dužnosnici tamo’. ‘U Finsku smo išli Vladinim avionom jer je to ekonomično’, rekao je Lovro Kuščević, ministar uprave, dok je premijer Andrej Plenković na pitanja odgovarao nervoznim rečenicama poput: ‘Tko je bio u avionu? Ide onaj tko odredi, a određujem ja.’ Osim njih dvojice, Vladin su avion za stranačke svrhe koristili Gordan Jandroković, Željko Reiner, Tomislav Tolušić, Davor Božinović i djevojčica Murganić. Mediji su zapazili da su Plenkovićevi unutarstranački oponenti poput Mire Kovača, Domagoja Ivana Miloševića i Davora Ive Stiera putovali redovnim letom. Čekamo još samo znanstvenu potvrdu da je lakše naučiti vuka francuski nego HDZ-ovce da se s dužnom pažnjom odnose prema državnoj imovini.

Dugovi

Vadim Novinsky, ukrajinski milijarder, nekidan se pojavio kod Plenkovića u ulozi spasonosnog rješenja za pulski Uljanik. No nakon sastanka samo je najavio ‘dubinsko snimanje’ škvera. Kada završi, odlučit će hoće li ga kupiti. Zna da su problemi u Uljaniku ‘jako veliki’, govorio je o dugovima, građenju brodova s minusom i sličnom, odavno poznatom svima koji prate stanje u najvećem dijelu hrvatske brodogradnje.

Liga

Hrvatska nogometna reprezentacija predvođena Zlatkom Poniznim Dalićem uspjela je ispasti iz elitnog dijela Lige nacija, a Englezi će igrati na završnom natjecanju tog novog UEFA-inog natjecanja, koje je na rasporedu od 5. do 9. lipnja u Portugalu. U utakmici protiv Engleske u Londonu Hrvatska je povela u 57. minuti, ali su domaćini golovima u 78. i 85. minuti okrenuli rezultat. Eto, da imamo nacionalni stadion, mogli smo na njemu gledati drugu Ligu nacija.

Genocid

Krenemo li u potragu za normalnijim vlastima od hrvatskih, u Srbiji se nećemo usrećiti. Ana Brnabić, tamošnja premijerka, u intervjuu za Deutsche Welle zapazila je da se za njezinu zemlju genocid u Srebrenici nije dogodio. ‘Ne mislim da je bio genocid. Mislim da je… znate, mislim da je bio užasan, užasan zločin, ali genocid je u suštini kada… genocid je kada pobijete cijelu populaciju, žene, djecu, a to ovdje nije bio slučaj’, kazala je predsjednica srpske Vlade i tako, s nekoliko slabo kontroliranih poteza jezikom, pokušala obezvrijediti sve što je u dokazivanju srebreničkog genocida utvrdio sud u Haagu. A prema njemu je Brnabić posebno loše raspoložena. Haag, po njezinoj računici, duguje osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju najmanje tri godine života, jer se dobrovoljno predao, a sudilo mu se 13 godina. Haški su postupci zaista nerijetko trajali predugo, ali suosjećanja koja ovdašnje vlasti izražavaju prema ratnim zločincima pokazuju kako je i to bilo premalo. Brnabić očito ništa nije stigla naučiti.

1/1