>

novosti logo

Rabljena sedmica: Dozvola za ubijanje

Slučaj Žalac nema pouku, jer ako dosad nismo shvatili sve što trebamo znati o HDZ-u, ministarskoj neodgovornosti, nepoštivanju propisa, nejednakosti građana i bahatosti političke klase, na ovom primjeru nećemo baš ništa naučiti

Vozačica

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, uspjela je priličnim nemarom dospjeti tamo gdje nikad ne bi stigla prema radnim kvalitetama: u centar pažnje domovinske javnosti. Ona, javnost, prvo je doznala da je ministrica u svojim Vinkovcima osobnim Peugeotom 308 u Ćiril-Metodovoj ulici naletjela na djevojčicu koja je, kako je izvijestila policija, ‘neoprezno prelazila cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza‘. Dijete je odmah prevezeno u mjesnu bolnicu odakle je zbog težine ozljeda – ‘prijelom desne potkoljenice, odnosno lisne i goljenične kosti‘, informira prijestolnička štampa – prebačena u KBC Osijek. Policija u nesreći nije uspjela pronaći elemente kaznenog djela. Dobro, ustanovilo se da u spomenutoj ulici nema obilježenog pješačkog prijelaza, pa je djevojčica nije ni mogla prijeći drugdje nego ‘izvan‘ onoga što ne postoji, ali pravo se biserje pred čitateljstvo tek prostrlo u danima koji su slijedili nakon nesreće. Ispostavilo se da je ministrici vozačka dozvola istekla još 9. lipnja 2016. godine. O tome je govorila na konferenciji za novinare, prvoj, koliko pamtimo, na kojoj je neki ministar oplakao datum isteka najvažnije prometne isprave. Na koncu, podnijela je ostavku, a premijer Andrej Plenković nije ju prihvatio. Naravno. Što je pouka u ovom slučaju? Ništa. Nema je. Ako dosad nismo shvatili sve što trebamo znati o HDZ-u, ministarskoj neodgovornosti, nepoštivanju propisa, nejednakosti građana i bahatosti političke klase, na ovom primjeru nećemo baš ništa naučiti.

Pobjeda

HDZ je relativni pobjednik u Ličko-senjskoj županiji na izborima za Županijsku skupštinu nakon kojih svi istaknutiji akteri imaju razloga za nezadovoljstvo. Unatoč trijumfu, HDZ je osvojio 35,4 posto, tj. 7631 glas, što je upola manje nego prije dvije godine i najlošiji je rezultat te stranke u Lici. Njihov bivši član i župan Darko Milinović vjerojatno je nezadovoljan jer mu se dojam o vlastitom političkom značaju frontalno sudario s realnošću u kojoj mu je lista, umjesto željene pobjede, osvojila 20,4 posto glasova. HDZ-u je pripalo 13 mandata, Milinoviću sedam, HSP-u šest, listi Ante Dabe tri, a SDSS-u dva mandata. Je li na pomolu, svemu unatoč, koalicija HDZ-a i Milinovića? Ili će HDZ još jednom srušiti županijski proračun što bi rezultiralo izborima i za župana? Ili će surađivati s ličkim HSP-om čiji šef Karlo Starčević dopise završava sa ‘Za dom spremni‘? Je li batler ubojica? Sve ovo otkrit će se u narednim sedmicama, samo što fali zainteresiranih, jer iz Like se masovno iseljava. Ostaje pretežno HDZ-ova klijentelistička baza.

Debakl

SDP je u Ličko-senjskoj županiji imao tri mandata, sada nema nijedan. Osvojio je minornih 3,95 posto, a odgovornost za debakl preuzeo je Tomislav Zrinski, predsjednik županijskog ogranka. I? I ništa, podnio je ostavku, a politički tajnik stranke Davorko Vidović ponudio je javnosti nekakvo objašnjenje poraza koje nema smisla citirati. Od dobrih vijesti iz Like izdvojit ćemo onu o neuspjehu Živog zida – ni oni nisu ušli u županijsku skupštinu.

Suđenje

Francesko Salpietri i Marielle Patelli poginuli su u kolovozu 2011. godine kod Šibenika kada je na njihovu jedrilicu naletjela jahta kojom je upravljao ili, točnije, nad kojom je nadzor izgubio Tomislav Horvatinčić, jedan od poznatijih uzročnika prometnih nesreća u Hrvata.

Osam godina kasnije, šibenski Općinski sud po treći put izriče nepravomoćnu presudu. Večer prije, djeca poginulog talijanskog para Federico i Gaia poslala su javnosti pismo na engleskom jeziku u kojem podsjećaju da se zbog ekstremno dugog suđenja čak osam godina suočavaju s posljedicama najtužnijeg događaja u svojim životima. Ogorčeni su, vele, nevjerojatnom strategijom obrane ‘koja je počela kao snažna ofenziva i psihološko nasilje‘ te su izrazili nadu da će istina izaći na vidjelo, a Hrvatska postati sigurnije mjesto. U srijedu je, nakon dviju poništenih presuda kolegice Maje Šupe, novu prvostupanjsku presudu objavio sudac Ivan Jurišić, čije je tročlano vijeće Horvatinčića osudilo na četiri godine i 10 mjeseci zatvora. Eto malo nade.

Debili

Policija je pokrenula disciplinski postupak protiv trojice kolega iz cetingradske postaje koji su 6. ožujka zaustavili skupinu migranata – prognanika, izbjeglica - natjerali ih da skandiraju Dinamu, sve to snimili i objavili na Twitteru. Prema informaciji iz MUP-a, sva trojica prijavljena su za ‘težu povredu službene dužnosti, odnosno za nedolično ponašanje‘. Prenosimo MUP-ov odgovor jednom od dnevnih listova. ‘Budući da su se zatečene osobe dobro služile engleskim jezikom, jedan od policijskih službenika potaknuo ih je na neprimjerenu komunikaciju te ih je pritom snimao uz pomoć mobilnog uređaja. Protiv trojice policajaca bit će pokrenut disciplinski postupak, a policajac koji je snimao bit će udaljen iz službe. Osobe koje su pokušale ući u Hrvatsku, vraćene su u BiH’, saopćava MUP. Naknadno je otkriveno da su u okviru ‘neprimjerene komunikacije‘ nesretni ljudi tjerani i na uzvikivanje ‘Za dom spremni‘. Postoje, eto, oblici maltretiranja migranata – prognanika, izbjeglica - kakve čak ni MUP pod vodstvom Davora Božinovića nije u stanju relativizirati.

Smjena

Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Zadru s tri je glasa za i dva protiv ipak predložilo nadležnom ministarstvu smjenu ravnateljice Vesne Burčul. Epilog je to potrage za krivcima za strašno nedjelo počinjeno 28. veljače kada je u kući na Pagu otac pobacao četvero malodobne djece sa šest metara visoke terase na beton. Institucije su potom tražile alibije za dosadašnja činjenja i nečinjenja, mediji su tražili odgovorne i ostavke, a na kraju se sve zaustavilo na čelnoj osobi mjesnog socijalnog. Više od toga nije realno očekivati sve i da su dijagnosticirane fatalne pogreške u sustavu, jer se u ovoj zemlji svako traženje političke odgovornosti smatra opskurnijim od šetanja gradom bez odjeće. Troje djece pušteno je iz bolnice na kućnu njegu, dok je četvrta sedmogodišnja djevojčica još na liječenju u KBC-u Zagreb.

Njonjo

Malo šale za kraj: Gordan Jandroković, umjetnik poznat kao Njonjo, inače predsjednik Hrvatskog sabora, priprema okrugli stol o medijima. ‘Nije rješenje da smo na barikadama‘, izjavio je i pohvalio što su sve medijske kuće ‘zainteresirane za to da se problematika medija makne iz područja politikantstva‘. Pa o tome razgovaraju s politikantom.

1/1