>

novosti logo

Rabljena sedmica: Džabe pisat

Odjel za medije Plenkovićevog HDZ-a vodi Andrej Rora, ratni huškač, Marijan Kustić, lička uzdanica Plenkovićevog HDZ-a, na ruci je imao sat vrijedan skoro 50 hiljada kuna koji je zaboravio prijaviti, Gabrijeli Žalac, ministrici Plenkovićevog HDZ-a, u dvorištu se ukazao skupi auto. Ali nema veze, većina će ionako glasati za HDZ

Auto

U dvorištu Gabrijele Žalac, ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, novinari su otkrili luksuzni Mercedes E-klase, zagrebačkih registracijskih oznaka, vrijedan barem 50 hiljada eura, u vlasništvu Star rent-a-car agencije šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja. Tamo je, prema navodima u medijima, mjesecima parkiran i vozi ga, navodno, njezin suprug. Dnevni najam automobila, koji ministrica nije navela u imovinskoj kartici, košta najmanje 1250 kuna. Nakon otkrića, Žalac se pojavila pred novinarima i ponudila nekoliko proturječnih pokušaja objašnjenja. Kao, to je auto njezinih roditelja, ali u njihovu dvorištu nije bilo mjesta, pa je parkiran kod nje. Kad joj je skrenuta pažnja da je automobil u vlasništvu rent-a-car tvrtke, Žalac je zapazila da nije sigurna jesu li ga roditelji kupili ili uzeli u najam. Zasad ne znamo hoće li podnijeti ostavku zbog ovog, kad već nije zato što je nedavno, bez važeće vozačke dozvole, automobilom naletjela na djevojčicu.

Odjel za medije Plenkovićevog HDZ-a vodi Andrej Rora, ratni huškač, Marijan Kustić, lička uzdanica Plenkovićevog HDZ-a, na ruci je imao sat vrijedan skoro 50 hiljada kuna koji je zaboravio prijaviti, Gabrijeli Žalac, ministrici Plenkovićevog HDZ-a, u dvorištu se ukazao skupi auto. Ne samo što nema dobrog i poštenog HDZ-a, nego nema smisla pisati o HDZ-u, jer će i nakon svega većina glasati za tu skupinu sumnjivo obogaćenih mračnjaka.

Selefije

O obavještajnoj aferi u koju su, po svemu sudeći, umiješani hrvatski obavještajci, u Hrvatskoj se intenzivno i gromoglasno šuti. Istina, premijer Andrej Plenković cijeli je slučaj nazvao vrlo kreativnom manipulacijom i kompletnom besmislicom koju u potpunosti odbacuje, a iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović oglasili su se tek opaskom kako nemaju ‘namjeru dublje komentirati zlonamjerne i politikantske konstrukcije’, no generalno, domovinska medijska i politička scena prema aferi se odnosi kao da se događa u Rusiji. Zurnal.info objavio je tekstove u kojima pokušava dokazati da su hrvatski obavještajci, kako bi potvrdili predsjedničinu tvrdnju o velikom broju muslimanskih radikala u BiH, sudjelovali u vrbovanju selefija. Oglasio se i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH. ‘Mi već godinu-dvije dana raspolažemo određenim obavještajnim informacijama da je hrvatska služba pokušala vrbovati neke naše ljude, državljane BiH koji imaju veze sa selefijskim pokretom, da to oružje kupe i da transportiraju u medžlis kod Doboja… Pokušali su vrbovati neke naše državljane u Hrvatskoj da kupe neku količinu oružja i da odvezu u medžlis. Ja to povezujem s onom polemikom koju sam nekada imao s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović kad je govorila o deset tisuća terorista, da je BiH problem, da ugrožava stabilnost regije’, izjavio je Mektić. Kako god se raspetljavala afera, valja imati solidne rezerve i prema svemu što kaže hrvatski državni vrh. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog činjenice da ga i dalje čine članovi stranke koja je devedesetih sudjelovala u agresiji na BiH.

Doktor

Lijepo li je živjeti u Republici Hrvatskoj: Milanu Bandiću, zagrebačkom gradonačelniku, eto, istodobno se smješkaju USKOK-ove optužnice i počasni doktorat zagrebačkog sveučilišta. Da. Milan Bandić, Mićo Fontana, čovjek koji je Dubai nazvao evropskom metropolom, glasoviti briselski Atomium prekrstio u Anatomijum, a Kennedyju prije nekoliko godina preporučio da daje izjave po Americi, više nego vjerojatno dobit će posebnu počast sveučilišta glavnog hrvatskog grada i to na prijedlog Muzičke akademije. Najavu prate laži o izostanku svakog kriterija kod dodjele počasnih doktorata na Sveučilištu u Zagrebu. Kakva laž, kakva laž!!! Nakon što je u počasnog doktora promoviran Dragan Čović, poglavnik bosanskohercegovačkog HDZ-a, koji je dovođen u vezu s iskorištavanjem rada bošnjačkih zarobljenika tokom rata, na red je došao Bandić, povezivan s ozbiljnim koruptivnim kaznenim djelima. Počasni doktorat traži ozbiljan rad.

SS

A Sindikat policije nezadovoljan je što građani ne uživaju u nasilju njihovih kolega. Na primjer, nije im se svidjelo ono što su izgovarale žrtve policijskog postupanja u noćnom klubu ‘Funk’ u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici. Policijskom divljanju svjedočio je Mak Murtić, Edin unuk. On i još troje ljudi završili su u pritvoru jer su otišli na WC, a nisu znali da su trebali tražiti odobrenje od policajaca. Murtić je na društvenim mrežama napisao da ‘ne smijemo dopustiti da ovakvo SS-ovsko nasilje zavlada’. Policija je, po već uhodanom običaju, zanijekala neosnovanu upotrebu nasilja i zapazila kako se ne smije obazirati ‘jesu li osobe koje protupravno postupaju sinovi ili unuci neke javno poznate i društveno ugledne osobe’. Sjajno! Podsjećamo da policija još nije objavila kojom je brzinom vozila ministrica Žalac kad je nedavno u Vinkovcima naletjela na djevojčicu. Možda zato što Žalac nije ni sin ni unuk, nego javno poznata, ali i utjecajna osoba. Inače, policija je pokazivala snagu u ‘Funku’ na zahtjev Porezne uprave koja, valjda, nije na drugi način znala ni mogla doći do željenih papira.

Vaso

Nisu samo policija i poreznici bilježili uspjehe ovih dana. Eno je Državno odvjetništvo, piše na naslovnoj stranici prijestolničkog glasila, otkrilo dijelove nestalog spisa o probijanju policijskih mjera u operaciji otkrivanja elitne prostitucije. Spis je, čitamo, ‘slučajno pronađen u arhivu Općinskoga državnog odvjetništva u Zagrebu’ i ‘prema svemu sudeći’ bio je zagubljen u srpnju 2017. godine pri preseljenju ODO-a. Kako je moguć takav nemar, ne pitamo se, ovo je Hrvatska, sretni smo što u preseljenju nisu izgubljena i dva-tri državna odvjetnika. U medijima se spekuliralo da je spis ukraden kako bi se prikrila uloga Milijana Vase Brkića, potpredsjednika HDZ-a, u opstruiranju policijske operacije protiv organizatora elitne prostitucije, a mi smo ovdje već zapazili da je zanimljivo pratiti povremeno puštanje u javnost informacija o spisu i Brkiću. Kao da mu netko šalje poruku o odbrojenim danima političkog utjecaja.

Nasilje

A Hrvatska, čitamo i o tome u dnevnoj štampi, ostaje jedina EU država koja se jednako odnosi prema pogrešnom parkiranju i nasilju. Nekih 95 posto prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji tretira se kao prekršaj i nije izvjesno kada će obiteljsko nasilje u potpunosti biti preseljeno u kaznenu sferu. ‘To je jasan signal da HDZ ne tolerira nasilje’, izjavio je Plenković. Nije, naravno, govorio o izostanku volje za strožim sankcioniranjem obiteljskog nasilja, nego o Igoru Krizmaniću, potpredsjedniku požeškog Gradskog vijeća i članu HDZ-a, kojeg je kći optužila za obiteljsko nasilje. ‘Poruka koju smo poslali otkako smo na vlasti jest da nemamo nikakve tolerancije na nasilje’, izgovorio je predsjednik Vlade. Bit će mislio na obiteljsko nasilje, a nije upućen u manjkavu hrvatsku regulaciju problematike. Ili nije zapazio brojne optužbe za policijsko nasilje nad migrantima i građanima u mandatu njegove Vlade? Ili je govorio samo onako, da malo prođe vrijeme?

1/1