>

novosti logo

Rabljena sedmica: Hrvatska braniteljica Kolinda

Najbitnija aktivnost hrvatske predsjednice u minulom tjednu je najava njezine obrane nacrta teme doktorskog rada na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Taj mali znanstveni incident neće joj narušiti status manekenke političke ispraznosti koji je stekla i potvrdila otkako je na Pantovčaku

Kolinda

Velika je ovotjedna srijeda, jedna od najvećih. U njoj Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica, brani nacrt teme doktorskog rada pred tročlanom komisijom u kojoj su dva profesora Fakulteta političkih znanosti i to, da informacija bude potpuna, donedavna dekanica Lidija Kos-Stanišić i profesor Siniša Tatalović, te vanjski član, inače predsjedničin mentor, Anton Grizold, bivši slovenski ministar obrane i profesor na ljubljanskom Fakultetu društvenih znanosti. Kako su medijima objasnili dekan Zoran Kurelić i tajnik doktorskog studija Kosta Bovan, obrana nacrta teme nije javna, za razliku od obrane doktorata. Zbog toga nisu objavljene informacije o temi. Bez obzira na izlet u znanost, hrvatska je predsjednica ipak veći dio mandata provela kao manekenka ispraznosti, pa joj ovaj mali incident neće narušiti status jedne od besmislenijih političkih pojava u Hrvata. Može joj samo, u slučaju uspjeha, priskrbiti status hrvatske braniteljice znanstvenoga rada.

Damir

Ni naš drugi najdraži lik nakon predsjednice ili treći, nakon predsjednice i Plenkovića, ministar obrane Damir Krstičević, ne samo što nije mirovao ovih dana nego je najavio, dame i gospodo, ‘najsloženiju vojnu vježbu Velebit s 5500 profesionalnih vojnika na 11 poligona širom zemlje’. Oduševljeni Večernji list javlja kako su pri kraju pripreme ‘za središnji događaj ne samo u 2018. godini, nego u zadnje 23 godine’. Vježba će se održavati neprekidno, 72 sata, od 13. do 15. listopada, isplanirana je lani, u posljednjih šest mjeseci osmišljena do u detalj i, pozivamo se opet na nepogrešivi Večernji, ‘premda je HV i do sada održavao vježbe u kojima su sudjelovale različite grane vojske, ova je po svemu najsloženija. Zato se i zove Združena snaga, jer ima karakter združene operacije i njome se očito simulira prava ratna operacija u obrani, ali i u napadu’, prenosimo iz imenovane tiskovine. Zapovjedništvo će biti u vojarni ‘Josip Jović’ u Udbini odakle će event pratiti ‘najveći broj gostiju’. Od gomile bespotrebnih informacija izdvajamo onu o zapovjedniku operacije. Ime mu je Robert, prezime Hranj i iz Varaždina je. Čitamo i da su ‘težišni ciljevi ove velike vježbe provjera postojećih sposobnosti HV-a’, ali niti smo vidjeli koliko košta ovo ludovanje, niti pročitali zašto se organizira.

Andrej

Šteta imati rubriku s KGK i DK, a bez Andreja Plenkovića. On ne sprema obranu nacrta doktorske teme ni bolesno veliku vojnu vježbu, ali je bio na Izbornom saboru HDZ-ove zajednice branitelja. Zajednica branitelja HDZ-a zove se ‘Gojko Šušak’. Okupljenim šuškovcima Plenković je govorio o Franji Tuđmanu kao osobi koja je HDZ pozicionirala na desnom centru, što znači ‘narodnjaštvo i demokršćanstvo i domoljublje i univerzalne i europske vrijednosti’. Hvalio je Tuđmana, mljeo o zaštiti nacionalnih interesa, progovorio o intenziviranju procesuiranja zločina na Ovčari i u Vukovaru u mandatu ove Vlade, pozvao okupljene da budu glas razuma i odgovornosti, uputio tople riječi razumijevanja vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi. Nije obećao rasvjetljavanje istine o zločinima Tomislava Merčepa ni otkrivanje zašto je Tuđman odlikovao ubojicu iz njegova eskadrona.

Nataša

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Plenkovića. Točnije, ono će pokušati utvrditi je li se prvi čovjek Vlade ogriješio o etička načela u obnašanju dužnosti jer je od početka znao tko su članovi neformalne skupine za izradu Lex Agrokora, tj. da je među njima i fakultetski mu kolega, odvjetnik Boris Šavorić. Mnogi od njih kasnije su imali bitne uloge u restrukturiranju kompanije. Zbog istog grijeha, naime povrede etičkih načela u obnašanju dužnosti, pokrenut je postupak i protiv Bože Petrova, predsjednika Mosta. Sumnja se da je od početka bio uključen u stvaranje skupine za izradu zakona o Agrokoru i da je s Mostovim ministrima sudjelovao u njezinu radu. Baš će biti zanimljivo vidjeti koliko je sadašnji saziv Povjerenstva s novom predsjednicom Natašom Novaković imun na utjecaj politike koja ga je izglasala. Mislimo na Plenkovićevu i HDZ-ovu.

Tomislav

Tomislav Biuk ime je kaštelanskog vatrogasca pogođenog topovskim udarom na takozvanom hrvatskom derbiju između Hajduka i Dinama u Splitu, a u sklopu takozvane Hrvatske nogometne lige. S teškim ozljedama prevezen je u splitsku bolnicu, prema objavljenom, ostao je bez dijela prsta. U hrvatskom je klupskom nogometu odavno sve takozvano, osim incidenata. Takozvana sportska javnost zgražat će se nad ovim ili ga opravdavati, kako tko. Ali nakratko. Onda će ga zaboraviti. Do sljedećeg. Život u ovoj državi iritantno je predvidljiv.

Prvi Milan

Niz finih, malih hrvatskih katastrofa potisnuo nam je iz fokusa Milana Kujundžića, Plenkovićevog ministra zdravstva. A uspio je nešto što se donedavno činilo nevjerojatnim: ujedinio je hrvatsku opoziciju. Mlitavi socijaldemokrati iz SDP-a, tvrdi Mostovi desničari, izgubljeni HSS-ovci i jurodivi živozidaši udruženim su snagama zatražili njegovu ostavku. I pobrojali 52 razloga pa podsjetili da nije organizirao helikoptersku, ni brodsku službu, ni donio Nacionalni plan za borbu protiv raka, ni Nacionalni plan razvoja bolnica… Da ne nabrajamo. Uglavnom, opozicija je pokrenula saborsku proceduru opoziva Kujundžića. I bit će bez uspjeha, sigurni smo.

Drugi Milan

Afere ‘Štandovi’ i ‘Agram’, procesi protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, raspliću se pred sudom, što nije pouzdano jamstvo ni za što, a najmanje za to da će stvarno biti raspletene. Iz ovotjedne rasprave novinari su izdvojili svađu tužitelja i odvjetnika, što fino svjedoči o uzaludnosti vremena potrošenog u sudnici.

1/1